“Dineku” i “Eikosu” pola miliona za opremanje zatvorenog bazena na Abazovini

“Dineku” i “Eikosu” pola miliona za opremanje zatvorenog bazena na Abazovini

Nakon što su poništile tender za nabavku sportske i prateće opreme za zatvoreni bazen na Abazovini, “Hidroelektrane na Trebišnjici” ovaj posao su, u ponovljenom postupku, dale firmama “Dineko” iz Trebinja i “Eikos” iz Rijeke. One su se jedine javile za ovaj posao, a ponudile su da ga urade za 449.901,83 maraka bez PDV-a, odnosno za samo 98,17 maraka manje od cijene koju je HET spreman da plati.

Zatvoreni bazen u Trebinju

Prvi tender za ovu nabavku HET je raspisao u julu ove godine, a onda ga poništio zbog toga što nije bilo zainteresovanih ponuđača. Međutim, samo mjesec dana kasnije raspisao je novi tender u koji je unio dvije promjene koje se odnose na plivačke i trening trake za bazen. Tako je umjesto opreme tipa “MAXpro 6 Advance 25m Waterfly”, HET u novom tender tražio opremu “MAXpro 6 Waterfly”, a umjesto opreme tipa “TRAIN-10 Waterfly” sada tražio “TRAIN-3 Waterfly”. Da li su ove promjene bile ključne ili ne, tek “Dineko” i “Eikos” ispunili su uslove i dobili posao od HET-a.

Slobodan Golubović

Za Slobodana Golubovića, urednika portala Pratimo tendere, problematično je, prije svega, to što HET nijednu nabavku u ovoj godini nije mogao sprovesti zakonito, jer na svojoj stranici nije objavio Plan javnih nabavki za 2021. godinu. Golubović sumnja da je u slučaju nabavke opreme za zatvoreni bazen Zakon o javnim nabavkama BiH dodatno prekršen.

“Ova nabavka problematična je primarno iz razloga što je dostavljena samo jedna ponuda čija je vrijednost svega 98,17 KM niža od procijenjene, što znači da je ponuđač bio siguran da neće imati konkurenciju na tenderu. Ta ‘sigurnost’ u praksi se postiže pomoću najmanje dva poznata načina za zloupotrebe. Prvi je prilagođavanje uslova kvalifikacije i tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji od strane ugovornog organa, tako da je kvalifikovan samo jedan ponuđač ili veoma mali broj njih. Drugi način je tzv. ‘koluzija’ ili dogovor ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u posao, pa se na taj način osigurava pobjeda na tenderu onome kome je namijenjeno. Nisu rijetki slučajevi u kojima se ove zloupotrebe kombinuju, a sve to doprinosi netransparentnoj potrošnji javnog novca i uništavanju zdrave tržišne konkurencije”, kaže Golubović za “Direkt”.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić javnosti i dalje ne želi da daje objašnjenja na koji način se troši novac iz kase ovog zavisnog preduzeća. Ostao je dosljedan ignorisanju “Direktovih” poziva i upita, pa su naša pitanja da li je HET u ovom poslu pogodovao firmama “Dineko” i “Eikos” i zbog čega krši Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i obično, ostala bez odgovora.

Gordan Mišeljić

Predviđeno je da “Dineko” i “Eikos” za opremanje bazena na Abazovini dobiju 526.385 maraka sa PDV-om.

Vlasnik “Dineka” je Trebinjac Duško Pantović. Ova firma bavi se proizvodnjom namještaja, a samo u ovoj godini, ne računajući zatvoreni bazen, dobila je skoro 850.000 maraka sa PDV-om za opremanje HET-ovih i kancelarija Poreske uprave Banjaluka te za opremanje hotela “Rajska dolina” na Jahorini. Pantović je i vlasnik hotela “Nar” u Trebinju te “Iks-ekspres” brze pošte, a odskora je i predsjednik Područne privredne komore Trebinje.

Luka Petrović i Duško Pantović

Vlasnik riječke firme “Eikos” je Davor Švast. Prema podacima sa poslovnog portala Akta.ba, “Eikos” je u BiH do sada poslovao samo sa banjalučkom “Akvanom” sa kojom je u posljednjih pet godina sklopio tri direktna sporazuma vrijedna ukupno 21.437 maraka sa PDV-om.

Zatvoreni bazen – prolongiranja bez kraja

Obećanja o izgradnji zatvorenog bazena u Trebinju počela su još u avgustu 2016. godine, pred lokalne izbore, ali on još nije završen. Rokovi za izgradnju pomjerani su nekoliko puta, a vlast se ovim projektom hvalila pred svake izbore. Tako je u avgustu 2018. godine Željka Cvijanović, kao tadašnja predsjednica Vlade RS, ocijenila da će zatvoreni bazen „dati sasvim novu razvojnu dimenziju istočnoj Hercegovini i Trebinju koje ide krupnim koracima naprijed“, a tadašnji gradonačelnik Luka Petrović naveo da je riječ o „najvećoj investiciji HET-a u Trebinju od završetka rata na ovim prostorima“. Novi rok za otvaranje tada je bio jun 2019, ali je havarija koja se desila u zimu te godine, kada je vjetar oduvao krovnu konstrukciju bazena, HET-u dala alibi za još jedno prolongiranje.

Pred posljednje izbore, krajem 2020. godine, radovi su naglo ubrzani, posebno oni koji se tiču spoljašnjosti objekta i njegove okoline. Direktor HET-a Gordan Mišeljić tada je za “Direkt” rekao da će bazen prve kupače primiti najdalje do februara. Rok je, potom, pomjeran još nekoliko puta, da bi se od obećanog septembra vrlo brzo stiglo do najave da će sve biti gotovo do zimske kupališne sezone.

Podsjećamo, izgradnju zatvorenog bazena u Trebinju od početka su pratile brojne protivzakonitosti, o čemu je naš portal ranije pisao.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This