Definitivna odluka CIK-a: SNSD dobio četvrti mandat u Domu naroda

Definitivna odluka CIK-a: SNSD dobio četvrti mandat u Domu naroda

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da peti, “sporni” mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pripada SNSD-u.

Za delegate u Doma naroda iz Republike Srpske na kraju su izabrani SNSD-ovi Snežana Novaković – Bursać, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Nikola Špirić dok je ispred SDS-a izabran Želimir Nešković.

– Analizirali smo rješenje Suda BiH. Ima tu nekih stvari u kojima imamo različita mišljenja ali je važno da u rješenjima suda se minimalno osvrću na validnost samog glasačkog listića i više su osporene odluke CIK-a za proceduru i način na koji smo utvrđivali same rezutlate – rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Inače, ova odluka o utvrđivanju madnata za Dom naroda treći put je pred Centralnom izbornom komisijom BiH.

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista SDS-a dobile su odgovarajući broj glasova za pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH.

Međutim, problem je nastao kada je prilikom brojanja glasova u NS RS jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasanje, znakom iks označen kvadratić na kome je pisalo ime PDP-a.

Upravo taj glas bi PDP-u donio isti broj glasova sa jednom listom SNSD-a, što bi značilo da se treba obaviti žrijebanje kako bi se odredilo ko će dobiti peto delegatsko mjesto.

Ipak, Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupšine RS sporni glas je proglasila nevažećim, a rezultate poslala na ovjeru CIK-u. Tu se stvar dodatno zakomplikovala, jer je CIK prilikom utvrđivanja rezultata, ovaj glas proglasio važećim, nakon čega je SNSD uputio žalbu Sudu BiH. Nakon toga Sud BiH je odlučio i prihvatio žalbu SNSD-a, međutim na kraju je CIK ponovo potvrdio svoju raniju odluku, nakon čega je ponovo upućena žalba i na kraju je CIK iz trećeg puta potvrdio stav Komsije za izbor i imenovanje NSRS.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This