Da li je Eskobar dao Dodiku još jednu, posljednju šansu!?

Da li je Eskobar dao Dodiku još jednu, posljednju šansu!?

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da smatra da još nije došlo do tačke kada je potrebno preduzeti drastične mjere u slučaju Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Osvrnuvši se na spekulacije da Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) planira smijeniti predsjednika Republike Srpske, Escobar je rekao da ne može komentarisati postupke OHR-a, ali da smatra da još nije došlo do tačke kad je potrebno preduzeti takve drastične akcije.

Dodik je prije nekoliko dana najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske do Nove godine, kao jedan od oblika „političke borbe“ kojom se on namjerava suprotstaviti prijetnjama međunarodne zajednice.

„Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagovati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlaštenja“, naveo je, kako prenosi Jutarnji list, Eskobar novinarima u Zagrebu.

(BN) Foto: RSE

CATEGORIES
Share This