Da li će vlast u Srpskoj slijedom Srbije ukinuti vanredno stanje?

Da li će vlast u Srpskoj slijedom Srbije ukinuti vanredno stanje?

Vlasti u Republici Srpskoj su u svemu slijedili poteze Srbije kada su u pitanju mjere borbe protiv pandemije. Da li će sada slijedom Srbije povući odluku o vanrednom stanju?

Srbija i Aleksandar Vučić su dobili epitet diktatorskog režima zbog radikalizma mjera koje su nametnuli građanima kao odgovor na pandemiju virusa korona. U opravdavanju takvih mjera provladini mediji u Srbiji su vodili intenzivnu kampanju protiv država kao što je Švedska koja je stalno održavala “meke mjere”, vodeći računa o balansu sa demokratskom kulturom koja je postoji u toj zemlji. Ipak, po ocjeni mnogih analitičara Vučićeve mjere su pratile značajna kršenja ljudskih prava  i medijskih sloboda. Kada su upozorenja postala ozbiljna, Vučić je malo povukao ručnu u pravcu njihove relaksacije, a sve veće nezadovoljstvo građana bi moglo rezultovati i ukidanjem vanrednog stanja, jer vlast u Srbiji koja je pred izborima, ne odgovara da se to nezadovoljstvo proširi. Tim prije što te iste teške mjere za građane nisu dale rezultat kojim bi se Vučić mogao pohvaliti, jer je Srbija lider regiona po broju zaraženih.

Rukovodstvo Republike Srpske je skoro u svemu pratilo Srbiju, ignorišući činjenicu da su one uglavnom bile neusaglašene sa mjerama u Federaciji BiH, kao da virus poznaje granice, posebno entitetske. Stalna potreba rukovodstva Srpske da se nadmeće sa Federacijom BiH, ko je bolji i veći, nije imala alibi u rezultatima, jer se broj zaraženih u Srpskoj povećava, dok se u Federaciji BiH značajno smanjio.

Ono što posebno iritira javnost u Srpskoj, pored policijskog časa koji je daleko rigorozniji nego u Federaciji BiH, jesu duge cijevi kojim policijske snage patroliraju ulicama Srpske. Jer se ljudi pitaju protiv koga i za koga su namjenjene duge cijevi. Protiv virusa korone svakako ne. Očigledno je da vlast u Srpskoj misli da gubitak kredibiliteta koji je očigledan mogu nadoknaditi demonstracijom sile i stvaranjem atmosfere straha ionako preplašenog i zbunjenog naroda. Da li će im se to odbiti o glavu, vidićemo, jer ni ovdje izbori nisu daleko.

U svakom slučaju, očekujemo da nakon što je Srbija najavila ukidanje vanrednog stanja, ovdašnja vlast u Srpskoj uradi isto, iako djeluje da je vanredno stanje nešto što bi ova i ovakva vlast u Srpskoj najradije proglasila trajnim. Jer su benefiti brojni!

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS