Čomski: SAD i Evropa igraju dugo planiranu „nezamislivu igru“ protiv Rusije

Čomski: SAD i Evropa igraju dugo planiranu „nezamislivu igru“ protiv Rusije

Svojom podrškom kijevskom režimu i stvaranjem koalicije zapadnih zemalja, SAD namjeravaju da što više oslabe poziciju Rusije. Ovo je 20. avgusta izjavio američki filozof i lingvista Noam Čomski u intervjuu za meksički list El Universal.

Kako je primijetio američki istoričar, SAD žele da oduzmu Rusiji mogućnosti da diplomatskim putem reši krizu na teritoriji bivše Ukrajinske SSR, a to može da eskalira situaciju u svijetu do krajnjih granica.

Istovremeno, on je istakao da je takvu odluku donijela Severnoatlantska alijansa (NATO) tokom samita u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

„Na ovom samitu, alijansa, uključujući i Evropu, usvojila je zvaničan stav Sjedinjenih Država, prema kojem Rusiju treba oslabiti kako više ne bi mogla da preduzima akcije ovolikih razmjera.

Ako razmislite o tome, to znači da Moskvu treba oslabiti više nego što je Versajski ugovor iz 1919. oslabio Njemačku. Oni moraju još ozbiljnije da potkopaju snage Rusije – kako ne bi mogla da pregovara, da se bavi diplomatijom “, rekao je Čomski.

Istovremeno, filozof je primijetio da je razočaran spremnošću Evropske unije da bezuslovno prihvati stav Vašingtona kako ne bi upao u „izdajnike“ vrijednosti Zapada.

„Evropa sada podržava ovaj stav. Amerikanci su uvijek slijedili ovu politiku, ali Njemačka i Francuska su bile angažovane u nekoj vrsti alternativnog diplomatskog procesa. Međutim, na ovom samitu su samo prihvatili stav Sjedinjenih Država “, objasnio je on.

Čomski je istovremeno rekao da ovu poziciju u vezi sa sukobom na teritoriji bivše Ukrajinske SSR smatra nepravednom, podsećajući na metode SAD da nameću svoja pravila u Iraku, Siriji ili Libiji, kao i to kako je tok ruske specijalne operacije predstavljena u zapadnim medijima.

„Veoma je zanimljivo pratiti šta pišu u SAD. Ono što se dešava u Ukrajini stalno nazivaju „ničim izazvanim“ sukobom. Jedina situacija u kojoj bi neko trebalo da koristi ovu formulaciju podrazumijevala bi razumijevanje da je ono što se zapravo dešava prilično isprovocirano. Ovu frazu niko to ne koristi kada su u pitanju drugi sukobi “, objasnio je istoričar.

Istovremeno, namjeru SAD da uvuku Kijev u NATO nazvao je provokacijom, uprkos protestima Rusije zbog toga i upozorenjima iskusnih američkih političara.

Webtribune.rs

CATEGORIES
Share This