ČEZ je za uspešan posao kupio vilu za Dodika i Obradovića (VIDEO)

ČEZ je za uspešan posao kupio vilu za Dodika i Obradovića (VIDEO)

To je 2016. godine tvrdio advokat Duško Tomić u dokumentarnom filmu “Terma” autora Amarilda Gutića, Slobodana Golubovića i Milanke Kovačević. Do danas je bez odgovora pitanje koje se nametalo: Da li je pero kojim je u Gacku potpisan ugovor sa ČEZ-om isto ono kojim je Dodik potpisao kupovinu vile u Beogradu?

Lopata za kamen temeljac Gacka 2

Žurnal je, u okviru serijala ” Afera”, u decembru 2016. objavio filma “Terma” koji otkriva kako se nestručnim rukovođenjem i stranačkim kadrovima, strateški resurs kao što je RiTE Gacko, stavljao u službu ličnih i partijskih interesa.

Jedan od prelomnih trenutaka je bio i sporazum sa Češkom Elektroprivredom (ČEZ) kojim su osnovane Nove elektrane RS (NERS) u koji je češki partner uneo 213 miliona evra, a RiTE Gacko celu sebe, što je procenjeno na nešto više od 200 miliona evra. Smatralo se tada da je to višestruko umanjena vrednost.

Na svečanost potpisivanja sporazuma helikopterom je doleteo tadašni premijer RS Milorad Dodik.

Izvesna budućnost za Gačane- Milorad Dodik u Gacku na potpisivanju sporazuma sa ČEZ-om

“Napravili smo veliku investiciju. U svakom slučaju, zahvaljujem se ljudima iz Češke koji su imali dovoljno strpljenja da sačekaju da mi slomimo neke strahove ovde za ovakav aranžman. Uveren sa da će on biti na dobro svih. Želim, pre svega Gačanima, ljudima koji ovde žive, kažem da sa ovim je sigurno budućnost na ovom prostoru izvesna i sigurna“, poručio je tada Dodik.

Zadovoljan je bio i Martin Roman, direktor ČEZ grupe koji je tom prilikom izjavio:

Nadao se srećnom braku- Martin Roman, direktor ČEZ-a

Nama se čini da smo ovde našli ne samo profesionalne saradnike nego stvarne prijatelje. Tako da se nadam da je ovo svadba i da nas čeka dug i srećan brak”.

Brak nije potrajao. Česi su početkom 2009. saopštili da se povlače iz projekta, a sve se završilo međunarodnom arbitražom.

Iako je Elektroprivreda RS u javnosti predstavljala da je dobila spor jer joj je dodeljeno oko 310 hiljada evra troškova oko postupka, ČEZ-u je na ime obeštećenja morala da plati 7,5 miliona evra.

“ČEZ je profitirao na tome, njihove deonice su tada vrtoglavo skočile. Pitanje je kolika je čija cena bila u tome i bilo bi interesantno ispratiti imovinu”, izjavila je tada Svetlana Cenić.

Milorad Dodik je u to vreme kupio od Komercijalne banke stambenu jedinicu u dvojnoj kući- vili na Dedinju.

Vladnik druge stambene jedinice je, spekulisalo se, Aleksandar Obradović- prethodno direktor ČEZ-a za Srbiju, a potom direktor NERS-a. Nakon što je NERS propao, Obradović je bio direktor Elektroprivrede Srbije.

U filmu “Terma” se pojavljuju i Srđan Milović, Vukota Govedarica, Dragomir Čulić, Željko Tepavčević. Neki od njih su i danas u elektro-sektoru, pa možete da ocenite koliko su u proteklih šest godina menjali stavove.

Pogledajte ceo film:

 

 

CATEGORIES
Share This