Čemu služi eskalacija šovinizma u ime Dana Republike Srpske na Božićne praznike?!

Čemu služi eskalacija šovinizma u ime Dana Republike Srpske na Božićne praznike?!

Eskalacija šovinizma, uvredljivih poruka prema Bošnjacima i pjevanje pjesama koje predstavljaju prijetnju drugima, a povodom proslave Dana Republike Srpske, izraz su nacionalnog primitivizma i jedne bahate politike koja sve to očigledno produkuje.

Nije moguće a ne zapitati se kome i čemu služe ovakve poruke? Da li je sjećanje na kolektivnu ratnu nesreću i kataklizmu toliko izblijedilo da nismo svjesni rizika ovakvih postupaka? Ili smatramo da su svi drugi krivi i da su uzrok naših nedaća, pa je najlakše da iskalimo svoj bijes za sve i svašta na njima, jer biće nam bolje?

Nema potrebe da navodimo primjere šovinističkih orgijanja po Republici Srpskoj, jer su ih svi mediji u ovih nekoliko dana manje više zabilježili. Ali ima smisla da kažemo da su oni sve suprotno od onih poruka koje je na Akademiji u Banja Luci povodom Dana Republike poslao patrijah srpski Porfitrije kada je rekao: “Ovdje sam sa vama i uvijek ću biti da razumijem ono što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neutuđiva prava. Siguran sam da to čine i drugi narodi koji se prožimaju sa vama u Republici Srpskoj i BiH. Siguran sam da i oni imaju svoje poglede na svoja prava i da traže razumijevanje. Briga za svoja prava, ne treba nikada da ugrožava tuđa prava”.

Da li tu ima išta nejasno? I zbog čega onda manifestacija potpuno nepotrebnog primitivizma i mržnje prema drugima? Ako su to sljedbenici jedne politike koja misli da je sama sebi dovoljna i koja razloge za svu gorčinu i neuspjeh nalazi u drugome, onda patrijarhu sigurno nije bilo mjesto sa takvima. I zaista je krajnje vrijeme da neko uspostavi glas razuma i otvoreno se suprotstavi potpunoj dekadenciji svih vrijednosti i standarda emancipovanih društava danas. Odnosno da se srpski narod predstavi u jednom potpuno drugačijem, dostojnijem i pozitivnijem svjetlu, nego što su to ovi primjeri. Jer ima takvih primjera.

Posebno što sve ovo pada u Božićne praznike kada jedni drugima upućujemo poruke mira, ljubavi i opraštanja i kada nam, između ostalih, brojne čestitke upućuju pripadnici drugih naroda.

Hristos se rodi, vaistinu se rodi!

ISTOK

CATEGORIES
Share This