Časti i bruka žive dovijeka

Časti i bruka žive dovijeka

Naši su preci ugradili svoje živote, čast i moral u ovu hercegovačku zemlju i baš taj put izabrali su i naši očevi i braća kada su stali pred neprijatelja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Svojom odlukom da životom brane zemlju koja je beživotna bez vjere, časti i morala, utkali su oni i svoje i ime svoje porodice u DNK koji traje još od Kosova i velikomučenika, od Vidovdana.

A od Vidovdana do danas bilo je mnogo Obilića zbog kojih smo tu gdje jesmo i zbog kojih možemo da glasno kažemo ko smo i koje vjere smo. Bilo je, nažalost, i onih koji su čast prodali i narod izdali. Izdajnici, dezerteri, fukare, rđe… neki su od sinonima kojima ih je narod opisao, a istorija uklesala u hercegovački kamen i pamćenje – da se zna i ne zaboravi gdje je takvima mjesto. A mjesto im sigurno nije u prvim redovima danas kada se obilježava Vidovdan koji je i krsna slava časne Vojske Republike Srpske. To očito ne znaju ili su zaboravili oni koji naglasiše da je među prisutnima na obilježavanju Vidovdana bio i Petrović, generalni direktor Elektroprivrede. Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske, borci, a uz njih dezerteri?! Zašto? Zato što je neko od njih direktor? Političar? Zato što je neko od takvih sa strane posmatrao kako njihovi vršnjaci odlaze na ratište? Ili zato što borci danas nemaju hrabrosti da dezerteru u lice kažu: „Brate, dobrodošao si na našu krsnu slavu, ali mjesto ti nije u prvim redovima. Znaš to valjda i sam!“

Ako su Petrović i po moralu i časti njemu slični zaboravili gdje im je danas mjesto, neko mora da ih podsjeti da čast i bruka, zaista, žive dovijeka i da ne postoji sila koja će iz hercegovačkog kamena izbrisati imena naših časnih boraca, ali i bruku kukavičluka onih koji pobjegoše i otadžbinu ostaviše.
I dok ovo pišem kroz glavu mi prolazi slika one noći kada je Trebinje trebalo da padne u ruke ustaša. Otac i stric bili su na ratištu, a mi u kući – ne znamo šta činiti. Neke slike su mi izblijedile, ali ne i strepnja koju smo osjećali. Danas smo tu zahvaljujući onima koji su svoje živote dali za našu slobodu i baš zbog njih svi smo u obavezi da stvari nazovemo pravim imenom i da dezerterima kažemo gdje im je mjesto!

SVIM BORCIMA ČASNE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE ŽELIM SREĆNU KRSNU SLAVU!

(FB status: Duško Miljanović)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS