Brisel sporazumom spašava Dodika i Čovića sankcija

Brisel sporazumom spašava Dodika i Čovića sankcija

“Brojni sporazumi EU, poput onog Briselskog o dogovoru Beograda i Prištine, ostali su mrtvo slovo na papiru. Ovdje čak niti nemamo potpisan, već samo usaglašen sporazum. Svako ga tumači na svoj način u predizborno vrijeme. Vrlo je neobično da je sastanak održan upravo nakon raspisivanja Opštih izbora. Tu se vidi utjecaj HDZ-a…”

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, smatra da sporazum iz Brisela neće donijeti neophodne promjene.

“Vrlo je čudno što je Šarl Mišel u Brisel pozvao čak 15 političkih lidera iz BiH koja nije ni zemlja kandidiat za članstvo u EU. To je pokazalo da EU nije ozbiljan partner BiH poput SAD-a, jer su ovim sporazumom Dodik i Čović spašeni sankcija i pritom su derogirane bh. institucije”, kazao je Bećirović TV Hayat.

On dalje navodi da se ovako stiče utisak da se sastanci odvijaju po kafanskom načinu, hotelima, restoranima, umjesto zvaničnih institucija BiH.

“SAD su vrlo jasno uvele sankcije, za razliku od EU. Ovaj dogovor, iza kojeg stoji Andrej Plenković, u funkciji je zadovoljenja Čovićevih ličnih ambicija da bude izabran za člana Predsjedništva BiH, što nas vraća 30 godina unazad. EU vodi površnu politiku i nagrađuje one koje bi trebala sankcionisati – ističe Bećirović.

Dodaje da se svemu treba dodati činjenica da se nalazimo u izbornoj godini.

“Brojni sporazumi EU, poput onog Briselskog o dogovoru Beograda i Prištine, ostali su mrtvo slovo na papiru. Ovdje čak niti nemamo potpisan, već samo usaglašen sporazum. Svako ga tumači na svoj način u predizborno vrijeme. Vrlo je neobično da je sastanak održan upravo nakon raspisivanja Opštih izbora. Tu se vidi utjecaj HDZ-a koji želi priskrbiti izmjene Izbornog zakona BiH po svojoj želji”, naveo je Bećirović.

Ovo što radi Andrej Plenković, kaže on, je neka vrsta udruženog zločinačkog poduhvata sa EU, a protiv BiH.

“Brisel mora znati da prijetnje po BiH dolaze iz Hrvatske, zemlje koja je pred Haškim tribunalom pravosnažno presuđena kao agresor na BiH, te da sa takvim politikama ne može biti pregovora i dogovora u korist naše zemlje – ocjenjuje Bećirović.

Otkako se Amerika povukla iz BiH i procese prepustila EU, već posljednjih 10 godina se vide štetne posljedice loše politike i naslijeđa po BiH – zaključuje Bećirović.

(BN)

CATEGORIES
Share This