Blokada grada i rada načelnika Đurevića: Opozicija najavljuje novu političku buru u Višegradu

Blokada grada i rada načelnika Đurevića: Opozicija najavljuje novu političku buru u Višegradu

Mjesec dana nakon referenduma o opozivu načelnika opštine Višegrad, Mladena Đurevića, politička temperatura u tom gradu i dalje je uzavrela, jer je Republička izborna komisija poništila sve glasove pristigle putem pošte, dok su nevažeći glasački listići na neki način postali važeći, odnosno idu na ruku prvom čovjeku te lokalne zajednice.

Trakavica na relaciji opozicija SNSD time je nastavljena jer i jedni i drugi i dalje tvrde da su pobjednici referenduma.

Opozicija, naime, i dalje stoji pri stavu da je opoziv uspio, dok SNSD, iz čijih redova dolazi načelnik Đurević, tvrdi suprotno, a u prilog im idu i posljednje odluke RIK o poništavanju glasova poštom, te Pravilnik, odnosno status nevažećih glasačkih listića prilikom brojanja glasova.

Opozicija tvrdi da se, po odluci RIK, nevažeći listići računaju kao listići protiv opoziva!

Mogući i protesti

Izvor svih problema je, naime, odredba u Izbornom zakonu Republike Srpske koja kaže da je načelnik opozvan ako se za opoziv izjasni natpolovična većina od broja izašlih glasača na opoziv. Iz te zakonske odredbe proizilazi da ulaze u ukupan zbir i nevažeći glasački listići, što daje vjetar u leđa načelniku Đureviću.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS Višegrad, Miroslav Kojić, juče poručuje za Srpskainfo da to neće dozvoliti, te da je riječ o najvećoj krađi u izbornim procesima od završetka rata do danas.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Kada su vidjeli da su izgubili na referendumu, najavili su izmjenu Pravilnika, ali su prvo čekali da stignu glasovi putem pošte, jer je načelnik Đurević pobjedonosno poručivao kako će ti glasovi biti u njegovu korist. Međutim, kada su i to izgubili, onda su izmjenili Pravilnik po kojem će da ubroje nevažeće glasove na stranu načelnika. To nigdje na svijetu nema. A, kad im i to nije bilo dovoljno, onda su poništili poštu i 5. jula objavili novi Pravilnik koji treba da retroaktivno poništi Pravilnik po kome smo mi radili – kaže Kojić.

Dodaje da će se lideri SDS, DNS i PDP, zajedno sa ostalim funkcionerima tih stranaka, u srijedu sastati u Višegradu gdje će dogovoriti dalje korake, što ne isključuje i proteste.

Kojić poručuje da najnovija odluka RIK neće biti prihvaćena, jer će je skupštinska većina u Višegradu odbaciti. On ističe da će CIK BiH predati preliminarne rezultate sa referenduma, koje smatraju jedinim regularnim.

– Tražićemo od CIK da oduzme mandat načelniku, jer on za nas više ne postoji. Nećemo mu dati da više dolazi na skupštinu, niti da išta radi u Višegradu. Poručujem da će Višegrad biti potpuno blokiran jer je ovo pokušaj najveća krađe volje građana u istoriji izbornih procesa. Pravdu ćemo potražiti i na sudu, ali prije toga nećemo dozvoliti Đureviću da radi išta – kaže Kojić.

Narodni bunt

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, pozvao je i juče opozicione partnere u Višegradu da zajedno organizuju protest protiv, kako je naveo, “referendumske krađe” i preduzmu sve pravne radnje kako bi “lopovi odgovarali za krađu“.

On je optužio članove RIK da ruše vladavinu prava i otimaju glasove ne bi li sačuvali Đurevića.

FOTO:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

– Ovo se nije moglo desiti bez pomoći republičke vlasti i Milorada Dodika. Jedini odgovor na ovu krađu jeste narodni bunt i zbog toga ću tražiti da se ide u proteste u Višegradu. Ukoliko to ne bude dovoljno da se RIK vrati u zakonske okvire, mogao bi Višegrad da stigne i u Banjaluku, odnosno da se narodni bunt protiv ovog režima, koji ne prihvata volju naroda, proširi na cijelu Republiku Srpsku – upozorava Nešić.

Podsjećamo, Višegrađani su 12. juna, na inicijativu skupštinske većine, glasali “za” i “protiv” opoziva načelnika iz SNSD. Za opoziv načelnika opštine Višegrad putem pošte glasalo je 148 glasača, protiv su bila 72, a dva listića bila su nevažeća.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This