BHDCA od 2009. godine čeka stalni smještaj i plaća masnu kiriju

BHDCA od 2009. godine čeka stalni smještaj i plaća masnu kiriju

Savjet ministara BiH u decembru 2009. godine usvojio je zaključak da se obezbijede finansijska sredstva za nabavku poslovnog prostora za smještaj Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) u Banjaluci, ali to do danas nije realizovano.

Prvo je u martu 2007. godine Savjet ministara usvojio odluku da administrativno sjedište BHDCA bude u Banjaluci, a 3. decembra 2009. godine usvojio je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija i trezora da obezbijedi potrebna finansijska sredstva i u saradnji sa BHDCA sprovede proceduru nabavke poslovnog prostora za trajni smještaj ove institucije u Banjaluci.

Prijedlog odluke o odobravanju sredstava i načinu provođenja postupka kupovine poslovnog prostora u Banjaluci za potrebe BHDCA tek 27. jula 2020. godine posredstvom Ministarstva transporta i komunikacija upućen je Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje.

Direktor BHDCA Čedomir Šušnjar kaže za CAPITAL da je navedena odluka upućena Savjetu ministara uz prethodno pribavljena pozitivna mišljenja Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora BiH, ali da je od tada nekoliko puta skidan sa dnevnog reda.

Šušnjar: Nabavka procijenjena na 8,5 miliona KM

„Tokom 2020. i 2021. godine pomenuti prijedlog odluke je skidan sa dnevnog reda 15. sjednice Savjeta ministara od strane ministra inostranih poslova. Potom sa dnevnog reda 20. sjednice od strane ministra bezbjednosti i onda još dva puta od strane Odbora za ekonomiju i Kolegijuma Savjeta ministara“, kaže Šušnjar.

On dodaje da BHDCA nikada nije dobila nikakav zvaničan akt sa obrazloženjem zašto se ta odluka stalno skida sa dnevnog reda.

„Prema procjeni koju je sačinio moj prethodnik, odnosno tadašnji v.d. direktora BHDCA Željko Travar za nabavku poslovnog prostora predviđeno je 8.500.000 KM. Od tada su se promijenile i uveliko skočile cijene nekretnina, ali Savjet ministara nije usvojio ni odluku sa tim iznosom“, objašnjava Šušnjar.

On kaže da će sa novim ministrom transporta i komunikacija Edinom Fortom vidjeti da li ima namjeru da se pitanje trajnog smještaja BHDCA konačno riješi.

„Nakon što Savjet ministara usvoji Prijedlog odluku koji mu je upućen u julu 2020. godine, BHDCA treba raspisati javni poziv za nabavku zgrade, imenovati komisiju za ocjenu ponuda i na kraju opet Savjetu ministara na usvajanje dostaviti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za zaključenje ugovora“, objašnjava Šušnjar.

Pored problema sa stalnim smještajem, u izvještaju o radu za proteklu godinu navodi se da je najozbiljniji izazov sa kojim suočava BHDCA jeste nemogućnost popunjavanja upražnjenih radnih mjesta i zapošljavanja specijalizovanih stručnih kadrova.

„To je primjedba koju konstantno iznose i međunarodne vazduhoplovne organizacije (ICAO i EASA), koje vrše reviziju i procjenu sistemskog poslovanja BHDCA u svim segmentima nadležnosti. Prema važećem pravilniku sistematizovano je ukupno 79 radnih mjesta od kojih je 31. decembra 2022. bilo stalno popunjeno 46 mjesta“, navodi se u izvještaju.

Čedomir Šušnjar ističe da to značajno utiče na sposobnost BHDCA da odgovori svim zahtjevima koji se pred nju postavljaju.

„Zbog nedostatka stručnih kadrova poslove koji su predviđeni za upražnjena radna mjesta obavlja postojeće osoblje ili se za njihovo obavljanje angažuju spoljni stručnjaci po osnovu ugovora o djelu“, kaže Šušnjar.

Kirija od 60.000 KM

Podsjećamo, BHDCA je u žižu javnosti dospjela kada je objelodanjeno da ova institucija za smještaj u krugu nekadašnje fabrike obuće „Bosna“ u banjalučkom naselju Obilićevo plaća mjesečnu kiriju od nevjerovatnih 60.000 KM.

Tako je bilo sve do novembra 2019. godine kada je BHDCA preselila u prostorije nekadašnje firme „Krajinapremjer“ u kojima je i danas smještena kao podstanar, ali sa duplo manjom kirijom od „samo“ 30.000 KM mjesečno.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This