Beograd stoji iza sastanka Šmit-Stanivuković

Beograd stoji iza sastanka Šmit-Stanivuković

Sastanak visokog predstavnika u BiH, koga u Republici Srpskoj ne priznaju, Kristijana Šmita sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, koji je juče održan u glavnom gradu Republike Srpske (kako ga je i Šmit nazvao) desio se uz “blagoslov” Beograda, saznaje BN.

Kako saznajemo, to je prava pozadina što se nakon toga susreta digla “kuka i motika” na mladog gradonačelnika Banjaluke iz redova vladajućih struktura, u čemu su prednjačili Dodikovi ljudi.

Ne birajući riječi, a što je SNSD-ovom režimu i medijima pod njihovom kontrolom svojstveno, Stanivukovića su optužili za  “izdaju Republiku Srpsku”, iako se ponašao onako kako treba da se ponaša svaki srpski domaćin.

Stanivuković je ugostio Šmita u Gradskoj upravi, a zajedno su prošetali i centrom Banjaluke…To je bio, ako ga ima, njegov grijeh.

Iako su prethodnih mjeseci Dodikovi ljudi pokušavali raznim tajnim kanalima da dođu do Šmita, to im nije pošlo za rukom.

Ali, zato u javnosti ne prestaju da šalju uvredljive riječi prema Šmitu i ne samo njemu…, a tajno pokušavaju uspostaviti “dil”.

Vlast u Srpskoj, kako tvrdi naš izvor, posebno je razljutilo saznanje da je signal za sastanak Stanivukovića sa Šmitom stigao iz zvaničnog Beograda.

Nije ovo jedini slučaj gdje se vlast u Banjaluci razišla sa Beogradom.

Tu je i potez BiH oko uvođenja sankcija Rusiji čemu se srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH nisu suprostavili nego su to ćutke prepustili drugoj strani (bošnjačko-hrvatskoj) da to uradi, iako su se obavezali da u tim situacijama prate odluke Srbije, koja jedina nije uvela restriktivne mjere Ruskoj Federaciji.

To je do izražaja došlo i na nedavnom skupu u Briselu, kada su predstavnici briselske administracije pokazali posebnu naklonost prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodikova dvostruka igra je razotkrivena i tako da njihovi posljednji napadi na sve što ne pripada njima, pa i na gradonačelnika Banjaluke, više liče na borbu očajnika, koji gube tlo pod nogama.

(BN)

CATEGORIES
Share This