Bajden potpisao Zakon o zaštiti istospolnih brakova koji je označen kao istorijski

Bajden potpisao Zakon o zaštiti istospolnih brakova koji je označen kao istorijski

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je u utorak zakon kojim se daje federalna zaštita istospolnim brakovima, a veliki broj gostiju okupio se u Bijeloj kući kako bi proslavili zakonodavnu prekretnicu.

Bajden, koji je kao potpredsjednik zauzeo javni stav u korist istospolnih zajednica mnogo prije nego što su one postale legalne širom Sjedinjenih Američkih Država u odluci Vrhovnog suda 2015. godine, rekao je da je značajan zakon pobjeda prava.

“Amerika čini važan korak ka jednakosti, za slobodu i pravdu, ne samo za neke, već za sve”, rekao je on na ceremoniji potpisivanja.

Nakon što je američki Vrhovni sud, koji je sada znatno konzervativniji, poništio dugogodišnja prava na pobačaj prošlog juna, poslanici s ljevice i desnice udružili su se kako bi spriječili bilo kakav naknadni potez za ograničavanje prava na istopolne brakove.

Konačno usvajanje zakona u Kongresu prošle sedmice označilo je rijetku demonstraciju dvostranačja u duboko podijeljenom Vašingtonu.

Bajden je ovaj uspjeh proslavio u Bijeloj kući sa grupom republikanskih i demokratskih poslanika, zajedno sa zastupnicima i tužiteljima u slučajevima bračne ravnopravnosti širom zemlje.

Tami Baldvin, prva poznata gay američka senatorica, rekla je da je bila “preplavljena radošću” zbog potpisivanja zakona, koji je pomogla izraditi u Kongresu.

“Danas stvaramo istoriju i pravimo razliku za milione Amerikanaca”, rekla je.

Taj zakon, rekla je u ponedjeljak portparolka Bijele kuće Karin-Žan-Pjer, daće mir milionima LGBTQI+ parova kojima će konačno biti zagarantovana prava i zaštita na koju oni i njihova djeca imaju pravo. Sama Žan-Pjer ušla je u istoriju kao prvi “otvoreni” gay sekretar za štampu Bijele kuće.

Stotine hiljada istospolnih parova vjenčalo se od odluke Vrhovnog suda iz 2015. godine.

Novi zakon, poznat kao Zakon o poštovanju braka, ne obavezuje države da legalizuju istospolne brakove, ali zahtjeva od njih da priznaju brak sve dok je važio u državi u kojoj je sklopljen.

Njime se ukida prethodni zakon koji je definirao brak kao zajednicu između muškarca i žene, a također “štiti međurasne parove zahtijevajući od država da priznaju legalne brakove bez obzira na spol, rasu, etničku pripadnost ili nacionalno porijeklo”.

Klix

CATEGORIES
Share This