Ateista Đukanović za Frans pres: Crnoj Gori potrebna sopstvena crkva, ne dam vlast bez izbora

Ateista Đukanović za Frans pres: Crnoj Gori potrebna sopstvena crkva, ne dam vlast bez izbora

Optužio je SPC da koristi “vješt oblik manipulacije kako bi se vjerovalo da država želi da im oduzme svete relikvije” i dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vjernike.

Deklarisani ateista, predsjednik Milo Đukanović, ocijenio je za Frans pres da je Crnoj Gori potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se miješanju iz Srbije.

Istakao je da je Srpska pravoslavna crkva jedan od „važnih instrumenata koje koriste ideolozi nacionalizma ‘Velike Srbije’ protiv Crne Gore, protiv njene nezavisnosti, njenog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta“.

Optužio je SPC da koristi „vješt oblik manipulacije kako bi se vjerovalo da država želi da im oduzme svete relikvije“ i dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vjernike.

„Vođeni smo nespornom potrebom da usavršimo duhovnu, društvenu i državnu infrastrukturu kako bismo ojačali svijest građana o sopstvenom identitetu“, rekao je on i dodao da bi u Crnoj Gori trebalo da postoji autonomna Pravoslavna crkva koja bi okupila sve pravoslavne vjernike, „kako pripadnike srpske tako i pripadnike crnogorske nacionalnosti“, prenose Vijesti.

Francuski list konstatuje i da, kako se približavaju parlamentarni izbori zakazani za jesen, kritičari optužuju Đukanovića da koristi tu kontroverzu kako bi skrenuo pažnju od ekonomskih problema, masovne emigracije ili korupcije.

Đukanović, koji je skoro u kontinuitetu mijenjao funkciju od premijera do predsjednika, takođe je kritikovan da predstavlja prepreku demokratiji. On na to odgovara da su birači uvijek mogli slobodno da se izraze i da su njegovi protivnici loši gubitnici.

„Varaju se moji protivnici ako misle da ćemo im učiniti uslugu i omogućiti im vlast bez izbora“, rekao je on i dodao da će Crna Gora, koja je najviše napredovala u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, nastaviti put reforme.

(in4s.net)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS