Apel građanima: Hitno provjerite decembarske račune

Apel građanima: Hitno provjerite decembarske račune

U cilju što kvalitetnijeg informisanja potrošača i njihove zaštite, Savez za zaštitu potrošača Republike Srpske, obavještava sve potrošače u Republici Srpskoj da provjere svoje decembarske račune,te ukoliko stanje brojila nije očitano, hitno se jave u nadležna preduzeća da bi se ispravile greške koje se dešavaju kada se brojila ne očitaju na vrijeme.

Navode da problematika koja se iz godine u godinu ponavlja u zimskom periodu ni ove godine nije izostala, tako da su ponovo na hiljade građana ostali uskraćeni za uslugu pravilnog očitanja i obračuna za utrošenu električnu energiju.

„Veliki broj građana se javio udruženjima za zaštitu potrošača, da bi nam prenijeli informaciju da im brojila nisu očitana, te da nisu dobili obračun za utrošenu  električnu energiju. Provjeravajući informaciju u preduzećima širom Republike Srpske vidljivi su redovi i veliki broj građana koji traže da im se obračun za decembar uskladi sa stvarnim stanjem, da se potrošnja ne bi obračunavala zbirno u januaru i po novim cijenama“, kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da je Regulatorna agencija izdala određeno saopštenje kako bi trebalo da postupe radnici elektroprivrede koje se odnosi upravo na redovno očitanje mjernih uređaja, uredno dokumentovanje podataka i druge radnje koje su obavezni da učine ukoliko se redovno vrši i naplata potraživanja od građana.

Navode da u istom saopštenju obavještavaju potrošače da sarađuju a ako dođe do odstupanja da se provjera stanja i usklađivanje neće voditi kao nestandardne usluge, jer se iste naplaćuju potrošačima.

„Iako su u Elektroprivredi svjesni da mnogi građani nisu dobili uredne račune, da su računi kasnili, te da veliki broj građana neće biti obavješten da stanje brojila nije očitano na vrijeme, isti nisu obavjestili građane kako da se ispravi greška, niti šta sa potrošačima koji iz različitih razloga nisu u mogućnosti da očitaju stanje i dođu u elektrodistribuciju“, kaže se u saopštenju.

Na kraju mole sve građane-potrošače da ukoliko im nije očitano mjerno mjesto u decembru, pod hitno podnesu zahtjev za usklađivanje decembarskog stanja, uradi obračun sa prosjekom potrošnje i isto zavede u matičnu evidenciju preduzeća da bi januarski račun bio umanjen za prethodnu potrošnju i ispravljena greška.

(BN Foto: Ilustracija)

CATEGORIES
Share This