Analitičar CIA objasnio kako zaista stoje stvari u Ukrajini!

Analitičar CIA objasnio kako zaista stoje stvari u Ukrajini!

Oružane snage Ruske Federacije su daleko najefikasnija vojska na svijetu, tvrdi bivši analitičar CIA Lari Džonson. Prema njegovom mišljenju, većina zapadnih vojnih analitičara, zbog svoje političke pristrasnosti, suštinski pogrešno procjenjuje djelovanje ruskih jedinica, koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Radi veće jasnoće, on predlaže da se analiziraju dejstva ruske vojske u Ukrajini, kroz prizmu vojne operacije SAD u Iraku, 2003. godine.

On ističe da, prema procjenama zapadnih medija, u operaciji u Ukrajini učestvuje 150.000 ruskih vojnika i do 40.000 vojnika armija DNR i LNR.

Njima se suprotstavlja više od 250 hiljada vojnika ukrajinske vojske, više od 50 hiljada vojnika Nacionalne garde, u čijem sastavu su i nacionalistički bataljoni, kao i više od 50 hiljada zaposlenih u Državnoj graničnoj službi Ukrajine.

Istovremeno, mnoge jedinice ukrajinske vojske i Nacionalne garde imaju borbeno iskustvo, obučene su po standardima NATO-a i dobile su veliku količinu zapadnog naoružanja.

Vojni uspjesi

Prema analitičaru, za samo nedelju dana, Oružane snage RF su uspjele da zauzmu oblast, koja se može uporediti sa područjem Velike Britanije, stigavši do Kijeva, trećeg dana.

– Rusija se suočava sa dobro opremljenom ukrajinskom vojskom sa kompetentnim vazduhoplovstvom, sistemima protivvazdušne odbrane, oklopnim vozilima i artiljerijom. Rusija je brzo demontirala sisteme vazdušne i protivvazdušne odbrane i stvorila ozbiljne prekide u ukrajinskim komunikacionim linijama – piše Džonson.

Lari Džonson smatra da je ruska vojska, koja djeluje u više pravaca ođednom na teškom terenu sa mnogo rijeka i ozbiljnim protivljenjem Oružanih snaga Ukrajine, postigla značajniji uspjeh od savezničkih snaga, koje su djelovale protiv iračke vojske 2003. godine.

– SAD su suočene sa razočaranom, dezorganizovanom iračkom vojskom, lišenom vazdušnog pokrivanja, artiljerije i dobro koordinisanih oklopnih jedinica – naglašava on.

Humanitarni aspekt

Džonson je siguran da mnogi zapadni analitičari prave ozbiljnu grešku, smatrajući slabošću želju ruskih trupa, da minimiziraju moguće civilne žrtve.

On je siguran da, ako bi ruska vojska djelovala u Ukrajini na isti način kao što su Amerikanci djelovali u Iraku i Avganistanu – bez obzira na „kolateralne gubitke” – onda bi ruske trupe, već mogle da završe vojnu fazu operacije.

Za to vrijeme Rusija je izvršila ciljane udare na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, uništavajući skladišta municije, komandna mesta, centre veze, vojne aerodrome i objekte protivvazdušne odbrane.

Realnost je da je Rusija za 19 dana okupirala više teritorije i porazila ukrajinsku vojnu silu, koja je daleko superiornija od svega što su Iračani postavili protiv Sjedinjenih Država 2003.

Trebalo je više od 26 dana da Sjedinjene Države postignu uporedive rezultate.

– Vjerujem da zapadni vojni analitičari, koji su zauzeti umanjivanjem efikasnosti ruskih oružanih snaga prave ozbiljnu grešku – zaključuje analitičar.

Istovremeno, on naglašava da su tvrdnje, koje su se pojavile u zapadnoj štampi o mogućoj upotrebi hemijskog oružja, od strane ruskih trupa, kao i informacije o miniranju tog područja, „čista glupost”.

On objašnjava da se ove metode koriste u odbrani, kada je potrebno usporiti napredovanje neprijateljske vojske.

Očigledno, takve akcije nisu nimalo korisne Moskvi ali su veoma korisne Kijevu, čije trupe prilikom povlačenja dižu u vazduh mostove i puteve, pokušavajući da uspore napredovanje ruskih jedinica.

– Ako se hemijsko oružje pojavi na bojnom polju u Ukrajini, vrlo je vjerovatno da je ovo posljednja očajnička mjera opkoljene ukrajinske vojske. Vjerujem da će narednih deset dana označiti kraj sposobnosti ukrajinske vojske, da predstavlja efektivnu pretnju napredovanju Rusije i stvarnoj kontroli nad Ukrajinom”, zaključio je ekspert.

(Borba.me)

CATEGORIES
Share This