Američki list “Forin afers” o papinoj izjavi da “NATO laje pred vratima Rusije”

Američki list “Forin afers” o papinoj izjavi da “NATO laje pred vratima Rusije”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja dijeli mišljenje da NATO snosi dio odgovornosti za rat u Ukrajini, piše “Forin afers”.

Kako se ističe, stav Rusije je da Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje vode u Ukrajini rat preko posrednika, a papa se slaže s tim mišljenjem.

“Na međunarodnom nivou, tvrdnje o NATO-u i praksi ratu sa SAD i kolektivnim Zapadom pridobile su brojne pristalice – od istaknutih naučnika do pape Franje koji je rekao da je sukob u Ukrajini možda bio na neki način isprovociran”, navode savjetnica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za Rusiju Fiona Hil i profesorka sa Univerziteta u Džordžtaunu Endžela Stent u članku za “Forin afers”.

Istovremeno, političari i analitičari na Zapadu nastavljaju debatu o tome da li je NATO kriv za eskalaciju situacije u Ukrajini, ističu autorke.

Ranije je papa Franja u intervjuu za italijanski list “Korijere dela sera” izjavio da pretpostavlja da je do raspirivanja sukoba u Ukrajini doveo “lavež NATO-a pred vratima Rusije”.

B92

CATEGORIES
Share This