Američki ekonomista Majkl Hadson o politici duga SAD i odnosu prema Africi

Američki ekonomista Majkl Hadson o politici duga SAD i odnosu prema Africi

Kritikujući kao pokvarenu i zlobnu politiku duga SAD, američki ekonomista Majkl Hadson je rekao da Amerika nikada neće otplatiti svoj dug, ali i da u dužničkom ropstvu drži sve one koji od tog duga zavise, prije svega afričke zemlje.

„Amerika jednostavno ne mora da vrati dug jer je u njenoj valuti, dolarima“, rekao je on.

„Možemo jednostavno da ga naštampamo. Afrički dug nije u njihovoj valuti i on je u američkim dolarima. Zato Afrika mora da zaradi američke dolare, a jedini način da zaradi američke dolare je da ne bude ubijena zbog gajenja sopstvene hrane i sticanja nezavisnosti, odnosno da ne radi nešto što se SAD neće svidjeti“, objasnio je Hadson.

„Princip koji leži u osnovi svjetske banke je da nijedna zemlja ne bi trebala da proizvodi svoju hranu. Afrika i zemlje Trećeg svijeta bi trebalo da proizvode samo usjeve koji se izvoze da bi imali višak za izvoz kakaoa i drugih tropskih sirovina, ali da kupuju žito od SAD ili Evrope“, rekao je on i dodao da „ako učine nešto što se nama ne sviđa mi možemo da uradimo što je Amerika pokušala da uradi Kini 60-tih godina. Možemo da im uvedemo sankcije, možemo da kažemo da ćemo ih izgladnjeti, nećemo vam izvoziti žito.“

„Tako da dugujući u dolarima znači da moraju nekako da prodaju ono što SAD želi, a ne ono što oni žele. Mislim da su najzlobnije organizacije u svijetu danas Svjetska banka i MMF“, konstatovao je Hadson.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This