Ambasadori Kvinte u Predsjedništvu: Status quo iza nas, glavna tema pristup u EU

Ambasadori Kvinte u Predsjedništvu: Status quo iza nas, glavna tema pristup u EU

„Status quo nakon ove korone je konačno prestao”, otkrio je Satler, nakon sjednice ambasadora Kvinte sa članovima Predsjedništva BiH.

Ambasadori zemalja Kvinte, uz ambasadora Evropske održali su sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu na kojem je razgovarano o evropskom putu BiH.

Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz mišljenja EU. Donijet je zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo, Savjet ministara i oba kolegija predstavničkog i Doma naroda da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz mišljenja kako bi Savjet ministara mogao predložiti Akcioni plan.

Šef Delegacije EU Johan Satler kazao je nakon sastanka da je tema bila i priprema za Samit EU i čelnika zapadnog Balkana 6. maja, koji će biti održan u vidu online konferencije.

„Status quo nakon ove korone je konačno prestao.Ohrabren sam političkom zrelosti koja ide u korist građaniam BiH. Konkretnije razgovarali smo o temama – unapređenje vladavine prava, boljem radu pravosuđa i VSTV-a, govorimo o temama potrebnim za provođenje reforme javne uprave, svemu onome što je za dobrobit građana BiH.

Razgovarali smo i na temu uvedenih mjera u kontestu COVID-a19 i govorili smo o potrebi veće koorodinacije različitih nivoa, važno je da imamo koordinaciju između entiteta ali glavna tema je bila pristup BiH u EU“, kazao je Satler.

On je istakao da je želja građana jasna i da je svjestan da je u proteklih godinu dana bilo je frustracija zbog izostanka napretka.

„Zajednički sa kolegama amabasadora sa članicama Kvinte pozdravili smo inicijativu Predjedništva BiH oko pokretanje mehanizma koji će omogućiti realizaciju evropskog puta“, dodao je Sattler.

(Patria Foto: Klix)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS