Ambasada SAD-a o Dodikovim izjavama: Spremne sankcije protiv onih koji podrivaju Dejton

Ambasada SAD-a o Dodikovim izjavama: Spremne sankcije protiv onih koji podrivaju Dejton

Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država (SAD) u BiH su kazali da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države BiH.

 

Iz Ambasade BiH su pojasnili i to da je BiH država sa dva entiteta i Brčko distriktom.

– Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo – naveli su iz američke ambasade.

Istakli su i to da će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

– Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti – poručili su.

Podsjetimo da je Dodik juče na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovisati “program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”.

Naveo je i to da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obavještajnu strukturu”.

Naveo je i to kako SIPA treba zabraniti djelovanje u RS.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This