Afera “Viadukt” dobija svoj nastavak u koji se uključio Goran Selak i Zora Vidović. Dalji nastavci slijede uskoro

Afera “Viadukt” dobija svoj nastavak u koji se uključio Goran Selak i Zora Vidović. Dalji nastavci slijede uskoro

Afera “Viadukt” danima je u udarnim vijestima svih medija u Srpskoj i BiH. Mada predstavnici Vlade Srpske nerado pričaju na ovu temu, teško je gurnuti pod tepih činjenicu da je slovenački Viadukt pobijedio u vašingtonskoj arbitraži zbog jednostranog raskida koncesionog ugovora za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu. I da će zbog toga Srpska vjerovatno ostati bez 90 miliona KM, a vrlo moguće i više od toga!

Banjalučki ATV je prije nekoliko dana objavio da sud u Vašingtonu nije uzeo u obzir spor između konzorcijuma firmi i HES-a Vrbas čiji je Viadukt većinski vlasnik, a radi se o tužbi za projekt izgradnje hidroelektrana koji je navodno Viadukt uzeo na revers ali za to nikada  nije isplatio novac.

“Sljedeći korak koji preduzima Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine jeste da prevede tu arbitražnu odluku na srpski jezik a zatim da upozna Savjet ministara s apomenutom arbitražnom odlukom. Tim se nadležnost Pravobraničaštva završava”, izjavio je Mladen Mandić, iz Pravobranilaštva BiH.

HES Vrbas nikada nije počeo gradnju hidroelektrana, nakon čega je koncesioni ugovor raskinut. ATV je pisao da je bivši ministar energetike Željko Kovačević, pored više sporova oko cijelog projekta, potpisao koncesioni ugovor sa drugim koncesionarom, nakon čega je počela gradnja HE Bočac 2. ATV dalje navodi da je time nanesena velika šteta Srpskoj. U obzir ipak treba uzeti da je ATV medij blizak porodici Dodik i političkim elitama u Srpskoj i da ovo nezvanično može značiti “puštanje niz vodu” i žrtvovanje bivšeg ministra Kovačevića, odnosno priprema za njegov sudski epilog.

Adresa na kojoj se nalazi firma Viadukt u Portorožu

“Kad dobijemo pravna mišljenja da ćemo pokrenuti odgovornost svih onih koji su učestvovali od dodjele koncesije pa do raskida koncesionih ugovora. Ne može Republika Srpska ili Elektroprivreda platiti toliku štetu a da nema odgovornosti u tom postupku”, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

Vlasnici Viadukta su sa namjerom redovno slali izvještaje Vladi za usvajanje Vodoprivredne osnove. Vlada Srpske na to uglavnom nije odgovarala

Prema informacijama do kojih je došao portal GERILA Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju HE Bočac 2, krajem 2013. godine, je sadržavalo uslovno ovlaštenje za potpisivanje ugovora o koncesiji, a Vlada je potpisivanje ugovora uslovila izradom Vodoprivredne osnove za rijeku Vrbas, koja predstavlja planski akt kojim se usaglašava potreba izgradnje energetskih objekata na vodnom zemljištu.

Prema izvorima našeg portala, vlasnici slovenačke firme su mudro, sa namjerom, redovno slali Vladi izvještaje i tražili od Vlade da usvoji tu Vodoprivrednu osnovu. Vlada, prema našim izvorima, čak nije odgovorila na oko 80 dopisa koje su oni slali.

Kako se pritisak za zaključenje ugovora o koncesiji povećavao, u nekom momentu je odlučeno, a tu se misli na nadležna ministarstva vodoprivrede i energetike, da se obriše uslov u vezi sa izradom Vodoprivredne osnove.

To je i učinjeno donošenjem rješenja o izmjeni rješenja o dodjeli koncesije za Bočac 2, u prvoj polovini 2014. godine, kojim je obrisana tačka koja je nalagala da se sačeka sa zaključenjem ugovora o koncesiji do donošenja Vodoprivredne osnove. Međutim istim rješenjem je obrisana još jedna tačka, ona kojom je tadašnji ministar energetike bio ovlašten da u ime Vlade i Republike Srpske kao koncedenta, potpiše ugovor o koncesiji za Bočac 2 sa koncesionarom.

Postavlja se logično pitanje – greškom ili namjerno!?

Pravno gledano, navode naši izvori, ovdje bi se moglo razmatrati pitanje neovlaštenog potpisivanja ugovora o koncesiji, iako je koncesionar tada bio savjesna strana i nije znao za ovu pravnu manjkavost, a ni koncedent, odnosno Vlada, nikada nije dovodila u pitanje valjanost ugovora, te je ugovor proizveo ono što je trebao, pravno i faktički, sve do izgradnje HE Bočac 2.

Ipak, sa ove tačke gledišta, nakon arbitražne odluke i ogromnog milionskog gubitka upravo zbog izgradnje HE Bočac 2, svaki detalj je pod posebnom lupom i mora biti osvijetljen. Tako i ovo neovlašteno potpisivanje ugovora koji je posljedično doveo do arbitraže sada ima specifičnu težinu, prije svega za ministra koji se potpisao, a to je tadašnji ministar Željko Kovačević.

Da li je on to uradio greškom ili namjerno ostaje da se vidi.

U samom koncesionom ugovoru sa HE na Vrbasu za Bočac 2 stoji da će za sve eventualne posljedice koje izazove ta koncesija biti odgovorna Elektroprivreda RS, a ne Vlada RS.

Na ovaj način je tadašnji ministar Željko Kovačević pokušao da skine sa sebe odgovornost jer je bio izložen brojnim pritiscima da da koncesiju, iako se znalo već iz projekta i tehničke dokumentacije gdje se vide te tačke za izgradnju, da će to praktično onemogućiti eksploataciju koncesije koju su dobili Slovenci.

Selak: Firma Viadukt ima samo poštansko sanduče i nijednog zaposlenog

Goran Selak, lider SPS, juče je u prostorijama svoje stranke prezentovao neke od informacija do kojih je došao tim njegove stranke, a posebno je istakao da na adresi sjedišta firme Viadukt u Portorožu postoji samo poštansko sanduče, kao i da navedena firma nema nijedog zaposlenog.

Goran Selak / FOTO: GERILA

Selak je pozvao premijera Radovana Viškovića da objavi stenograme sa sjednica Vlade RS a koji su se ticale ovog slučaja kako bi se utvrdila odgovornost zvaničnika Srpske u ovom slučaju.

“Firma kojoj građani Srpske treba da isplate ogroman novac nema ni jednog zaposlenog. Ta firma je u stvari poštansko sanduče u Portorožu, gdje se nalazi još 19 takvih firmi. Zbog čega smo izgubili taj spor u Vašingtonu, zašti nije prihvaćena ponuda za vansudsko poravnanje od 3 miliona KM i ko je odgovoran što su građani Srpske ostali bez 90 miliona maraka plus advokatske troškove? Na sva ta pitanja već više od 20 dana nema odgovora ni iz kabineta premijera ni od Vlade Srpske. Svjesni smo da aktuelni predsjednik Vlade Radovan Višković ne može biti jedan od odgovornih, ali i dalje nije jasno zbog čega se ponaša kao da štiti odgovorne”, naglasio je Selak.

On je dodao da na njegova pitanja i zahtjeve prema Vladi RS već 20 dana nema nikakvog odgovora.

“Svjesni smo da aktuelni predsjednik Vlade Radovan Višković ne može biti jedan od odgovornih, ali i dalje nije jasno zbog čega se ponaša kao da štiti odgovorne”, rekao je Selak.

Zora Vidović: Odluka arbitraže iz Vašingtona “nejasno definisana”

Ministar finansija Srpske Zora Vidović na današnjoj konferenciji je naglasila da je još preuranjeno donositi zaključke u voom slučaju, kao i da je rješenje o arbitraži iz Vašingtona, kako je rekla, “nejasno definisano”.

“Nije to baš toliko jednostavno naplatiti. Ja sam juče govorila o tome pa se onda pisalo o tome kako ja ne znam ko to treba platiti. Najviše informacija mođee dobiti u Ministarstvu energetike jer je to njihov predmet i tamo se stalno vodi. Ali kakvu je Vlada donijela odluku na prethodnoj sjednici da se angažuje ekspertski tim koji će izučiti da li ćemo ići u reviziju ili nećemo. Mi trenutno čekamo odgovor tog tima i ako oni procijene da treba ići u reviziju i da je izvjesno da će se taj spor dobiti onda idemo u reviziju. Ako iz tima kažu da nema smisla da se radi revizija onda slijedi isplata, međutim mi i danas kad bi htjeli da to isplatimo ne bi znali kome da to isplatimo jer se javljaju neka tri subjekta koja traže ta sredstva”, rekla je Vidović na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade RS.

Zora Vidović

Vidović je dodala da je rješenje o arbitraži, prema onom što je ona čitala, vrlo nejasno definisana.

“Moraće ta arbitraža dobro da poradi na tome i da nam pokažu kome ćemo isplatiti ta sredstva. Čitajući tu odluku o arbitraži vidjela sam da je ona vrlo nejasna. Ministarstvo finansija je prošle godine vodilo arbitražu sa Agervalom i mi smo dobili tu arbitražu u Parizu i ja znam kako treba jasno i precizno da se napiše u arbitražnoj odluci. U ovoj odluci (o Vijaduktu) ima dosta nejasnoća i nama ne pada na pamet da nekome bilo šta plaćamo dok oni ne utvrde, prije svega, da li ćemo ići u reviziju, a ako nećemo treba se utvrditi kome treba platiti”, naglasila je Vidović.

GERILA.info

CATEGORIES
Share This