Čega se Dodik zapravo boji: Danas se okuplja blok koji ga može srušiti

Čega se Dodik zapravo boji: Danas se okuplja blok koji ga može srušiti

Na Jahorini će danas biti održan sastanak parlamentarnih stranaka opozicije, a tema sastanka su izbori 2022. godine. Sastanak predstavlja novi korak u formiranju jedinstvenog fronta protiv Milorada Dodika, njegovog SNSD-a i partija okupljenih u vladajućoj koaliciji.

Uspjeh opozicije je od ključne važnosti ne samo za trenutnu političku situaciju u Republici Srpskoj već možda i za budućnost BiH. Sve se dešava u izuzetno turbulentnoj situaciji, kada se govori o mogućnosti “mirnog razlaza” ili se pak otvoreno prijeti ratom.

Istovremeno, ekonomska situacija u cijeloj BiH je u katastrofalnom stanju, a proces vakcinacije se odvija presporo. Republika Srpska se jučer na Londonskoj berzi zadužila za dodatnih 300 miliona eura, nakon serije zaduženja na domaćem finansijskom tržištu u prvom tromjesečju ove godine.

Vladajuće strukture u oba entiteta se suočavaju sa sve snažnijom i bolje organizovanom opozicijom, a to, u kombinaciji s lošim ekonomskim stanjem i brojnim aferama, čini da postaju sve nervoznije.

Nema sumnje da se Dodik, zapravo, mnogo više boji gubitka moći na izborima naredne godine nego što se boji rata do kojeg vjerovatno neće doći. Već sada je jasno da Dodik 2022. glasačima neće imati ponuditi ništa osim nemogućih snova o odvajanju RS-a i straha od novih sukoba, koji je logična posljedica takvih opasnih namjera.

Današnjem sastanku opozicije će prisustovati delegacije SDS-a, PDP-a, DNS-a i narodni poslanik Nebojša Vukanović. Ako ova grupa stranaka i pojedinaca uspije dobro posložiti vlastite redove i nastupiti s jedinstvenim programom, nema sumnje da ima velike šanse da preuzme vlast u RS-u naredne godine.

klix.ba

CATEGORIES
Share This

COMMENTS