114 hiljada glasača poštom. Od toga 69 hiljada RS!?

114 hiljada glasača poštom. Od toga 69 hiljada RS!?

Prema nezvaničnim informacijama do sada je obrađeno 114 hiljada prijava glasača poštom, od čega je 69 hiljada za RS, a 39 hiljada Federacija BiH i 6 hiljada Brčko-distriht. Da li je na pomolu do sada neviđeni izborni inžinjering?

Problem sa prijavama glasača putem pošte je očigledno eskalirao i dovodi u pitanje legalitet i legitimitet izbora. Duplo više glasača iz RS od Federacije BiH ukazuje na opravdane sumnje da se radi o organizovanom kriminalu u kojem učestvuju pojedine institucije, ali i zemlje, prije svega Srbija i Hrvatska odakle je najviše prijavljenih.

Ukoliko se ima u vidu da je na prošlim opštim izborima 2018. za RS poštom glasalo 24.726 od 36 hiljada prijavljenih, za naredne lokalne izbore je prijavljeno skoro dva puta više glasača.

Kako će se  CIK BiH nositi sa ovim očiglednim neregularnostima ostaje da vidimo. Za sada je donesena odluka da se odbijaju prijave za jednu osobu koje su došle sa više adresa, kao i da se odbace one prijave na koje se pošiljalac nije javio na pozive telefonom sa iste e-mail adrese ili istog načina dostave. Ova odluka vjerovatno neće eliminisati veći broj prijava. U prvom slučaju odluke protiv su bila dva glasa, Ahmet Šantić i Vlado Rogić, a u drugom samo Vlado Rogić, inače blizak HDZ-u. Ta činjenica sama po sebi dovoljno govori.

Da li je optimizam kojim su neki najavili ubjedljivo pobjedu na izborima rezultat pripremljenog izbornog inžinjeringa, kada stranke na vlasti očigledno nemaju nikakav osnov da očekuje dobar izborni rezultat?

I kakva je zaista uloga Srbije i Hrvatske? Još uvijek osjećamo eho direktnog miješanja predsjednika SNS Aleksandra Vučića na prošlim izborima kada je javno optužio opoziciju da ima dokaze o miješanju stranaca u njihovu korist, za šta nikada nije dao nikakav dokaz, iako je obećao, a što je direktno išlo na ruku vladajućim strankama i Miloradu Dodiku. Rijetki koji su o tome kasnije javno govorili bili su stavljeni na stub srama režimskih medija u RS za optužbe protiv predsjednika Srbije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS