Uhapšeni direktor INE i šef Privredne komore

Uhapšeni direktor INE i šef Privredne komore

Direktor Službe trgovine prirodnim gasom u kompaniji “Ina” Damir Škugor i šef Privredne komore Hrvatske Josip Šurjak uhapšeni su danas u okviru istrage malverzacija u kojima je “Ina” oštećena za više od 100 miliona kuna /oko 13,3 miliona evra/ , javio je “Večernji list” pozivajući se na nezvanične izvore.

U akciji policije i Кancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USКOК/ uhapšeno je više lica na području više županija, a osumnjičeni su da su mešetarili s cijenama energenata, te da su dio tog novca stavljali sebi u džep, navodi dnevnik.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, među uhapšenima ima osoba iz operative “Ine”, kao i advokata.

Prema nezvaničnim informacijama, Šurjak je suvlasnik firme, te Škugorov prijatelj pa su njih dvojica dogovorila da se toj firmi proda gas po izuzetno niskim cijenama.

Gas koji je po tako niskim cijenama kupila firma u Šurjakovom suvlasništvu kasnije je po višestruko većoj cijeni prodat nekoj stranoj firmi.

U toj transakciji “Ina” je oštećena za oko 100 miliona kuna, a taj novac je sjeo na račun člana porodice jednog od osumnjičenik, koji je penzioner, piše “Večernji list”.

Policiju je o tome alarmirala Кancelarija za sprečavanje pranja novca.

HRT navodi da je policija po nalogu Uskoka jutros počela akciju hapšenja i pretraga u Zagrebu, te na osječkom, splitskom i šibenskom području.

Prema tom izvoru, Samostalni sektor za finansijske istrage Centralne kancelarije Poreske uprave sproveo je višemjesečno finansijsko istraživanje u saradnji s USКOК-om i Кancelarijom za sprečavanje pranja novca Ministarstva financija, te u koordinaciji s Кancelarijom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Na osnovu toga Sektor je USКOК-u podnio krivičnu prijavu protiv pet fizičkih i jednog pravnog lica zbog više krivičnih djela iz oblasti privrede.

(Srna Foto: Ilustracija)

CATEGORIES
Share This