U nedelju slava Saborne crkve u Mostaru

U nedelju slava Saborne crkve u Mostaru

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru proslaviće u nedelju, 16.juna, svoju slavu Trojčindan.

Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova, služiće njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje brojnog sveštenstva iz cijele Eparhije.

Saborna crkva još nije završena, ali otkako je počela obnova 2010. godine, u njoj se služi svake godine za Trojčindan.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj kaže da su građevinski radovi završeni što se tiče zidanja završeni, a završene su i kupole, te postavljeni krstovi,  a sada se radi krovna konstrukcija.

’’Predstoji nam još fasada i unutrašnji radovi. Intenzivno se radi na projektu uređenja enterijera. Imali smo čast da Sabornu crkvu posjeti slikar svjetskog glasa Vladimir Veličković i nadamo se da će njegova ruka nešto uraditi u Sabornoj crkvi’’, kaže Krulj.

On podsjeća da je ostalo još mnogo da se uradi i da je potrebo još mnogo finansijskih sredstava, ali da su predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećali da će obezbjediti sredstva potrebna za završetak obnove hrama, odnosno da će vlade Republike Srbije i Republike Srpske pomoći.

’’Mi očekujemo tu donaciju i nadamo se da će ona biti što prije. Što prije bude realizovana ta donacija prije ćemo završiti Sabornu crkvu’’, kaže Krulj.

On napominje da je plan da se Saborna crkva završi i osvešta iduće godine kao kruna proslave 800 postojanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i Srpske pravoslavne crkve.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna  1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a u crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen. Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

CATEGORIES
Share This