Putevi: Poledica preko planinskih prevoja, magla u kotlinama

Putevi: Poledica preko planinskih prevoja, magla u kotlinama

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) odvija redovno, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, poledica je moguća u višim predjelima i preko planinskih prevoja, a u kotlinama je mjestimično smanjena vidljivost zbog magle, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Srpske.

Oprez je neophodan i zbog mogućih odrona na dionicama u usjecima.

Saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, odvija otežano, jednom trakom, zbog klizišta.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

I na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka se zbog aktiviranih klizišta saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik -Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila preusmjeravaju se preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Ova zabrana se ne odnosi na vozila Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik”.

Režim saobraćaja izmijenjen je zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac, kao i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar-Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase iznad 10 tona, dok je za putnička vozila ograničena brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog novogodišnjih praznika do ponoći je zabranjen prevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH.

Gusta magla u jutarnjim časovima smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Vrbas, Lašvu i Spreču, kao i na putevima Glamoč-Mliništa, Prozor-Jablanica-Konjic, Ključ-Sanski Most i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, te u dijelu Kantona Sarajevo.

Zbog izgradnje trake za spora vozila na dionici magistralnog puta Čevljanovići-Nišići, u dužini od 300 metara, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, a u noćnim časovima, od 22.00 do 6.00 časova obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na graničnom prelazu Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BiH, dok na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Srna

CATEGORIES
Share This