Danas sastanak Bajdena i Si Đinpinga

Danas sastanak Bajdena i Si Đinpinga

Peking je odbio da osudi svog bliskog saveznika Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, dok je za pogoršanje tenzija okrivio Sjedinjene Države i širenje NATO-a na istok

Telefonski razgovor Bidena i Sija zakazan je za 14 časova.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovaraće danas sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom (Xi Jinping) o brojnim pitanjima uključujući rat u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Telefonski razgovor Bidena i Sija zakazan je za 9 sati ujutro po istočnoameričkom vremenu (14 sati po srednjoevropskom), a Vašington je već nižim funkcionerima kineske vlade i privatno i javno zaprijetio da veća podrška Rusiji znači rizik od izolacije Pekinga.

Peking je odbio da osudi svog bliskog saveznika Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, dok je za pogoršanje tenzija okrivio Sjedinjene Države i širenje NATO-a na istok.

– Dvojica lidera će razgovarati o upravljanju konkurencijom između naše dvije zemlje, kao i o ratu Rusije protiv Ukrajine i drugim pitanjima od zajedničkog interesa – navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi AFP.

Kina je pod intenzivnim diplomatskim pritiskom Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika da “povuče svoj spas” iz izolovane Rusije. Ali tri sedmice nakon invazije na Ukrajinu, Peking je pokazao malo znakova napuštanja svojih prijatelja u Kremlju.

Dnevni avaz

CATEGORIES
Share This