Žestoko nevrijeme u Francuskoj: Desetkovan rod poljoprivrednih kultura

Žestoko nevrijeme u Francuskoj: Desetkovan rod poljoprivrednih kultura

Žestoka oluja praćena gradom pogodila je farme širom Francuske ovog vikenda, desetkujući rod poljoprivrednih kultura, saopštila je danas Nacionalna federacija poljoprivrednika (FNSEA), dok su njihove kolege u Italiji upozorile na uticaj suše na prinose njihovih usjeva.

Grad, jak vjetar i obilna kiša nanijeli su štetu u skoro 65 departmana u Francuskoj, pogodivši pšenicu, voćnjake i vinograde, navodi FNSEA u saopštenju, prenosi Rojters.

– Šteta je izuzetno velika, na nekim farmama je pogođeno 100 odsto useva – dodaje to francusko udruženje.

Francuska je četvrti po veličini svjetski izvoznik pšenice.

Nevrijeme je pogodilo i sjeverne italijanske regione kao što su Pijemont, Vale d’Aosta i Trentino Alto Adiđe, ali najveći problem u Italiji trenutno predstavlja suša, pri čemu se prognoziraju visoke temperature u većem dijelu zemlju još nedelju dana.

Italija je u dosadašnjem toku godine zabilježila samo polovinu od uobičajene količine padavina, prema poljoprivrednom lobiju Koldireti, koji procjenjuje da šteta od izgubljene proizvodnje iznosi blizu milijardu evra (1,1 milijardu dolara) i ističe da je najjače pogođena dolina reke Po.

– Najviše je stradao pirinač, s drastičnim padom roda na 10.000 hektara, a smanjene su i prognoze prinosa za sve druge žitarice, od pšenice do kukuruza – naveli su iz Koldiretija u izjavi za Rojters.

Šteta po rod pšenice u zapadnoj Evropi mogla bi da poveća pritisak na ionako ograničenu globalnu ponudu uslijed ruskog napada na Ukrajinu, koji je podstakao rast cijena na tržištu, imajući u vidu da su obje pomenute zemlje vodeći proizvođači i izvoznici pšenice.

Rod voća i grožđa u vinogradima u Francuskoj takođe su pretrpili ozbiljnu štetu od nevremena, a iz vlade je najavljeno da će ministar poljoprivrede Mark Fesno danas posjetiti vinogradare u regionima Žironda i Žer.

Novosti

CATEGORIES
Share This