Želja za zaradom: Trgovina gasom nesmetano traje

Želja za zaradom: Trgovina gasom nesmetano traje

Uprkos ratu u Ukrajini, traje redovna trgovina gasom, jer i Moskva i Kijev žele da zarade, kao i zapadne zemlje, navodi “Geopolitika”.

Ukrajinskom gasnom mrežom i dalje prolazi ruski gas za članice EU.

Od 24. februara, kada je počela ruska specijalna operacija u Ukrajini, EU je za kupljeni gas isplatila Rusiji više od 35 milijardi evra.

Prema tvrdnjama agencije “Blumberg”, i Ukrajina je, bar mjesec dana od početka rata, uredno naplaćivala Rusiji transfer gasa prema evropskim zemljama.

Rusija zarađuje od prodaje gasa Evropi da bi mogla da ratuje protiv Ukrajine, a Ukrajina zarađuje od naplate transfera da bi mogla ratovati protiv Rusije.

Evropa, s druge strane, plaća Rusiji da može i dalje ratovati protiv Ukrajine i da bi njemačka mogla održavati svoju industriju, uključujući i vojnu, kako bi mogla ostvarivati profite i novčano pomagati Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Van svake ratne logike, pojavljuju se informacije da predstavnici ukrajinskog gasnog distributera u SAD i evropskim državama lobiraju da se dio ruskog gasa koji se prema Evropi transportuje njemačkim gasovodom “Sjeverni tok jedan” preusmjeri prema ukrajinskim gasovodima.

A, za sve to vrijeme – rat u Ukrajini traje, navodi “Geopolitika”.

Izvor: Srna

CATEGORIES
Share This