Zelena pijaca u Bijeljini: Nije lako ni trgovcima

Zelena pijaca u Bijeljini: Nije lako ni trgovcima

Da li zbog paprenih cijena ili aktuelnih vrućina, zarada na bijeljinskoj zelenoj pijaci nešto je slabija… Dok se kupci žale, na pijačni promet ne utiču samo česta poskupljenja, već i hipermarketi sa akcijskom ponudom.

Julski dani na zelenoj pijaci protiču u znaku raznovrsne ponude voća i povrća, ali je uprkos tome, posjeta slabija….

Ovih dana mnogi tvrde da cijene na bijeljinskoj zelenoj pijaci žare poput aktuelnih ljetnih temperatura, međutim, prodavci na lokalnoj gradskoj pijaci uvjeravaju nas da i nije tako. Za deset maraka, kažu, može mnogo toga da se pazari, 1kg pasulja, 1 kg, paradajza i 1 kg paprika ili recimo 1kg mauna puterice, 1 kg šljiva i 1 kg breskvi….

Prodavci kažu – cijene nikad niže…

“Ko god kaže da žare, taj ne priča istinu, jer sve što proizvode naši poljoprivrednici je do žabe. Malo jača cijena boranija od pet do šest maraka je očekivana zbog aktuelne suše”, kaže Vojka Kortuma, prodavac na zelenoj pijaci u Bijeljini, dodajući, da se na cijene ne žale kupci odavde već oni koji dolaze iz inostranstva, zbog toga što su navikli da je ovdje jeftinije.

A šta kažu kupci – da li imaju razloga da se žale ili bez pogovora plaćaju koliko je zacijenjeno?!

Građani koje smo zatekli na pijaci u Bijeljini kažu da je za neke ljude pijačna ponuda skupa, a za neke nije. Ima i onih koji ne gledaju mnogo na cijene, već kupuju ono što žele tog dana da konzumiraju, te nisu rijetki oni koji u cegerima nose avokado, kivi ili kajsije koje su ovog ljeta čak pet maraka po kilogramu. Ipak, svi se slažu u jednom, domaće voće i povrće je povoljno za kućni budžet.

Uprkos izraženoj besparici, za sezonsku robu, u novčaniku svakog kupca naći će se koja marka više, ali zato bobičasto voće ovog ljeta platiće kao suvo zlato…

 “Cijena borovnica kreće se od 10 do 12 maraka, kupine su 10, a maline su od 12 do 14 maraka”, navodi Olenia Trifković, prodavac na zelenoj pijaci u Bijeljini. Ona kaže da se najčešće kupuje po manjoj gramaži, odnosno, po 250 grama, što je i bolje.

Kupovina na kilogram za mnoge je prevelik trošak, zato manja gramaža sve više postaje pametna opcija. Ali, osim količine kupci biraju i u koje vrijeme pazare. Pa tako, zbog aktuelnih vrućina, više posjećuju pijacu u jutarnjim satima, a prodavci kažu da visoke temperature nisu ni njima dobar saveznik, jer roba brzo propada na tezgama…

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This