Za tri godine na penale izgubljeno 6,5 miliona maraka

Za tri godine na penale izgubljeno 6,5 miliona maraka

– Iz budžeta Republike Srpske za tri godine isplaćeno je 6,58 miliona maraka jer nisu povučeni odobreni krediti, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS.

Prema njihovoj evidenciji u 2022. godini je iz budžeta Republike Srpske plaćeno dva miliona KM zbog nepovučenih odobrenih ino-kreditnih sredstava.

– Dva kredita nisu povučena u cjelosti, a preostali iznos je komisiona provizija na djelimično nepovučene kredite. Projekti koji nisu realizovani odnose se na rehabilitaciju Hidroelektrane na Trebišnjici, faza tri, i to zbog dugotrajne tenderske procedure i izbora kvalifikovanog izvođača radova, kao i privremene suspenzije od strane kreditora KfNj. Drugi je modernizacija vodnih i sanitarnih usluga, za koji nisu ratifikovana sva dokumenta potrebna za realizaciju – naveli su u Ministarstvu finansija.

Kada je riječ o 2021. godini, na penale je otišlo dva miliona maraka iz budžeta više nego prošle godine, odnosno ukupno četiri miliona.

– Najveći iznos, i to više od tri miliona KM, odnosi se na projekat gradnje obilaznice Doboj. Proceduru zaključivanja relevantnih sporazuma za taj projekat usporila je pandemije virusa korona, odnosno u trenutku odobravanja sredstava Srpska je sve kapacitete usmjerila na zdravstveni sektor i prevenciju ekonomskih posljedica u privredi – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Godinu ranije, odnosno 2020. godine, po ovom osnovu iz budžeta Srpske na adrese međunarodnih finansijskih institucija otišlo je nešto više od pola miliona maraka, tačnije 582.000 KM.

Ekonomisti poručuju da bi nadležni trebalo da vode računa o svakoj markici u budžetu.

– Na penale je za tri godine otišlo više od šest miliona maraka, a sigurno mnogo više ako uzmemo u obzir duži vremenski period. Mi smo siromašna zemlja i taj novac koji je utrošen za te namjene značio bi nam mnogo. To je uglavnom do nas jer imamo nepripremljene projekte, koji često dugo stoje, a nekada gubimo i čitave efekte tih investicija – rekao je “Glasu Srpske” ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Podvukao je da je i sistem države jako složen, dva entiteta i tri naroda, koji se uglavnom ne mogu dogovoriti o realizaciji značajnih projekata.

– Gubimo i tu puno vremena i novca. One koji su u tim relacijama na državnom nivou to ne interesuje, već ih zanimaju neke druge stvari. Nemoguće je gubitke po ovom osnovu svesti na nulu, ali se mogu značajno smanjiti – zaključio je Ljuboja.

Uslovi

 U Ministarstvu finansija RS navode da je, kada su u pitanju razlozi za plaćanje penala, potrebno pojasniti da priroda projekata uslovljava višegodišnje trajanje.

– Takođe, dinamika povlačenja kredita je u tijesnoj vezi sa ispunjavanjem određenih uslova, kako onih postavljenih od strane kreditora, tako i objektivnih uslova realizacije projekta. Stavka “komisiona provizija” na nepovučene, a odobrene kredite je dio gotovo svih ino-kredita, osim Evropske investicione banke (EIB), koja tu stavku nema – naveli su u Ministarstvu finansija.

(Glas Srpske Foto:Ilustracija GS)

CATEGORIES
Share This