Za podsticaje i premije 1,3 miliona KM

Za podsticaje i premije 1,3 miliona KM

– Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je danas javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava kroz sufinansiranje i za dodjelu premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu, za šta je ovogodišnjim budžetom planirano 1,3 miliona KM.

Zainteresovani poljoprivrednici prijave mogu predati do 25. maja, rečeno je Srni u ovom centru.

Osnovni ciljevi dodjeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti.

Osim grantovskih sredstva za nabavku sjemena, rasada i mineralnog đubriva za povrtarsku proizvodnju, podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje po ovom pozivu dodjeljivaće se za sufinansiranje voćarske proizvodnje, protivgradne zaštite i druge opreme, nabavku sortnog sjemena strnih žita, kukuruza, travno djetelinske smjese i heljde i nabavku vještačkog đubriva.

Podsticajna sredstva će se dodijeljivati i za izgradnju novih objekata i nabavke opreme za preradu u biljnoj proizvodnji, sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima i projekta Programa razvoja ruralne konkurentnosti /RCDP/, kao i za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.

Podsticajna sredstva planirana su, naveli su u Centru, i za sufinansiranje izgradnje novih objekata za uzgoj životinja, izgradnju objekata i nabavke opreme za preradu u animalnoj proizvodnji, izgradnju objekata i nabavke opreme za proizvodnju gljiva, ali i za sufinansiranje popravke i održavanja korištenih poljoprivrednih mašina, kao i za sufinansiranje troškova za ugovoreni plasman u Krajiškoj kući.

Kada je riječ o premijama, one su namijenjene za proizvedenu isporučenu količinu mlijeka, pčelinja društva i proizvodnju kornišona.

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela naglasili su da se odobrena sredstva mogu ostvariti isključivo po osnovu bankovne uplate na račun dobavljača, odnosno sredstva se uplaćuju na tekući račun korisnika podsticajnih sredstava, za nabavljena sredstva ili originalnog predračuna dobavljača kada se odobreni dio sredstva uplaćuje na račun dobavljača.

Konkursne prijave za dodjelu podsticajnih sredstava sa svim prilozima potrebno je dostaviti na adresu Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Služba za planiranje i razvoj, Vojvode Momčila 10, 12 i 16, Banjaluka ili lično, predajom u kancelariji Službe za planiranje i razvoj Centra, radnim danom od 8.00 do 15.00 časova.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This