Za mjesec izvezeno robe u vrijednosti 449 miliona KM

Za mjesec izvezeno robe u vrijednosti 449 miliona KM

Za 11 mjeseci, Republika Srpska ostvarila je izvoz u vrijednosti 4,2 milijarde maraka, što je za 30,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podaci Zavoda za statistiku RS, pokazuju da je od januara do novembra, vrijednost uvoza iznosila 5,5 milijardi KM, što je za 24,5 odsto više nego u istom period lani.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je skoro 80 odsto.

Prošlog mjeseca, ostvaren je izvoz u vrijednosti od 449 miliona KM što je 44,3 odsto više nego u istom mjesecu 2020. godine. Vrijednost uvoza u novembru iznosila je 543 miliona KM, a to je za 41 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom bio je 82,6 odsto.

– Vrijednost izvoza Republike Srpske u novembru bila je najviša ikada, kada se posmatra izvoz po mjesecima, što je peti put ove godine, nakon marta, juna, jula i septembra – rekli su iz Zavoda za satistiku.

Od početka godine, najviše smo izvozili i uvozili robu iz Srbije i Italije. Izvoz u Srbiju iznosio je 592 miliona KM, a uvoz 945 miliona KM. Istovremeno, u Italiju smo izvezli 569 miliona KM robe, a uvezli 752 miliona KM.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 321 milion KM, što čini osam odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja sa ukupnom vrednošću od 255 miliona KM- odnosno pet odsto od ukupnog uvoza.

Podsjetimo, rekord u novembru zabilježen je i u isplati prosječne plate koja je za prošli mjesec u Srpskoj iznosila 1.030 maraka.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This