Vrtoglavo rastu cijene hrane u Republici Srpskoj

Vrtoglavo rastu cijene hrane u Republici Srpskoj

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene hrane, ali i ostalih proizvoda vrtoglavo rastu u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Istovremeno, u velikim marketima u Srbiji nije rijetkost da su pojedini artikli jeftiniji i više od 30 odsto, što je sve više primamljivo i za potrošače s ove strane Drine.

U mjesečnu nabavku, naročito pred neka porodična slavlja, potrošači iz BiH, često se zapute u Srbiju.

„Oni dolaze ovdje zato što su kod nas cijene niže nego kod njih, za nekih 20 do 30 posto, veće su gužve vikendom“, kaže Danijela Arnautović, prodavac u trgovini u Badovincima u Srbiji.

„Dođemo pred slavu, kupimo sir, suhomesnate proizvode, namirnice za kolače“, kaže Gordana Spasojević iz Bijeljine.

Srbija ima jaku prehrambenu industriju. Bogat asortiman, niža stopa PDV-a za hranu, uz mogućnost povrata PDV-a na granici primamnjive su pogodnosti za kupce sa ove strane Drine,  navodi ekonomista Milenko Stanić.

„Za razliku od takve situacije, mi na domaćem terenu imamo dosta skromnu proizvodnju i ponudu u brojnim sektorima. Mi nemamo značajnije proizvođače, npr. imamo jednu pivaru koja ograničeno radi, u Srbiju imamo deset, prozvodnja vode je skromna, pa se pitamo otkud toliki uvoz vode, nemamo konkurenciju u tom sektoru“, kaže Stanić.

Za kupce su naročito primamnjivi i veliki strani trgovinski lanci koji nude proizvode iz Srbije ili strane proizvode poznatih marki, nekada i upola jeftinije nego u Bosni i Hercegovini ili tih proizvoda uopšte nema na našem tržištu.

„Lisnato tijesto, imaju dobru ponudu sireva koji su mnogo jeftiniji nego u bilo kojeg bh. Marketu, džemovi, zimnica“, kaže Azra Dajanović iz Tuzle.

„Pošto imam unučad najviše njima uzimam, ako je pakovanje veće čokoladice, bombone dođe jeftinije“, kaže Indira Avdić iz Gračanice.

„Moćnija organizacija trgovinskih lanaca u Srbiji daje mogućnost da se kupi veća količina roba u inostranstvu, za veću količinu roba postoje i odgovorajaći popusti“, kaže Stanić.

Uz  diferenciranu stopu PDV-a Srbija može dugoročno biti konkurentnija u odnosu na trgovinske lance u Bosni i Hercegovini, ističe Stanić.

(BN)

CATEGORIES
Share This