Vrijednost izvoza iz Srpke u junu najviša ikada

Vrijednost izvoza iz Srpke u junu najviša ikada

Vrijednost izvoza Republike Srpske u junu ove godine bila je najviša ikada od kada se posmatra izvoz po mjesecima, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Iz Zavoda navode da je u junu ostvaren izvoz u vrijednosti od 514 miliona KM, što je 31,2 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, te uvoz u vrijednosti od 644 miliona KM, što je za 33 odsto više nego u junu lani.

“U periodu januar-jun ostvaren je izvoz u vrijednosti od 2,762 milijarde KM, što je za 36 odsto više nego u istom periodu prošle godine, te uvoz u vrijednosti od 3,432 milijarde KM, za 35,6 odsto više nego u lani, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 80,5 odsto”, dodaje se u saopštenju.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Srpske sa inostranstvom, u periodu januar-jun, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Srbiju i to u vrijednosti od 503 miliona KM (18,2 odsto) i u Hrvatsku 382 miliona KM (13,8 odsto).

U istom periodu, najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 608 miliona KM (17,7 odsto) i iz Italije, u vrijednosti od 558 miliona KM (16,3 odsto).

Iz Zavoda navode da je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u junu u poređenju sa istim lanjskim mjesecom veća za 1,6 odsto, dok je desezonirana industrijska proizvodnja u junu u odnosu na maj manja za tri odsto.

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-jun ove u odnosu na isti period 2021. godine bilježi rast od tri odsto.

“Broj zaposlenih u industriji u junu ove u odnosu na prosjek 2021. godine veći je za 1,2 odsto i u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za jedan odsto. Broj zaposlenih u industriji u periodu januar–jun ove u odnosu na isti period prošle godine veći je za 1,2 odsto”, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je riječ o cijenama proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerenim indeksom potrošačkih cijena, u junu u odnosu na prethodni mjesec one su u prosjeku više za 1,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 14,3 odsto.

Navodi se da je najveći godišnji rast cijena u junu zabilježen u odjeljenju prevoz 34,6 odsto, u grupi goriva i maziva za lična vozila od 55,7 odsto, u odjeljenju hrana i bezalkoholna pića 22,6 odsto, u grupama ulja i masnoće od 66,8 odsto te hljeb i žitarice od 27,2 odsto.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This