Vrijednost akcija ERS pala za više od 20 odsto

Vrijednost akcija ERS pala za više od 20 odsto

Akcije svih zavisnih preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) tokom prošle godine zabilježile su pad cijena, koji je u prosjeku iznosio oko 23 odsto, podaci su Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske.

 

Indeks preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS10) određuje se za preduzeća iz elektroenergetskog sektora.

Taj indeks je u 2020. godini imao pad od 18,53 odsto i na kraju 2020. godine vrijednost ERS10-a je iznosila 299,4 poena.

Najnižu vrijednost ERS10 je imao 25. novembra prošle godine (284,66) a najvišu vrijednost ostvario je 14. jula (379,39).

„Sve akcija iz sastava ovog indeksa zabilježile su pad cijena u 2020. godini. Najveći pad cijena akcija iz sastava ERS10 imale su akcije `Elektrodistribucija` Pale (35,36 odsto) i `RiTE Gacko` (34,21 odsto)“, naveli su u Komisiji za hartije od vrijednosti.

Najmanji pad cijena akcija imala je „Elektro-Bijeljina“, i to 2,96 odsto.

ERS akcije

Direktor brokersko-dilerskog društva „Eurobroker“ Boris Majstorović kaže za portal CAPITAL da je postoje dva razloga žašto cijena akcija preduzeća ERS pada.

„Prvi je taj što je elektroenergetski sektor u državnom vlasništvu, a drugi razlog je što su tokom prošle godine fondovi transformisani iz zatvorenih u otvorene. Zbog isplate udjeličara, koji su izlazili iz fondova, jedino što su fondovi mogli je da prodaju akcije „Telekoma“ i dio akcija iz elektroenergetskog sektora, jer je to, koliko toliko, bilo likvidno i to su jedino mogli prodavati. Vjerujem da je jedan opd razloga pada cijene i ta transformacija“, rekao je Majstorović.

Dodao je da razlog pada leži i u tome što ERS ima preveliku administraciju, u nove tehonologije malo ulaže, veliku su gubici na mreži, te su loši finansijski pokazatelji preduzeća, čak i hidroelektrana.

„To su sve razlozi, koji kada se saberu, dovode do toga da je pad cijena akcija u prosjeku viši od 20 odsto“, istakao je Majstorović.

Kapital

CATEGORIES
Share This