Vlada RS daje koncesiju za Bukovu Kosu za iskopavanje koje uveliko traje

Vlada RS daje koncesiju za Bukovu Kosu za iskopavanje koje uveliko traje

Teslićki “Drvo-export” koji se dovodi u vezu sa SNSD-ovim odbornikom Srđanom Klječaninom Rufijem ušao je u završnu fazu dobijanja koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu Bukova Kosa kod Prijedora, sa kojeg već neko vrijeme njegovi kamioni rade upravo to.

Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije u Mjesnoj zajednici Veliko Palančište uz magistralni put Prijedor – Kozarska Dubica.

“Postupak dodjele koncesije pokreće se na osnovu inicijative privrednog društva “Drvo-export” Teslić. Na osnovu inicijative, priložene dokumentacije i obavljenih prethodnih konsultacija, potvrđuje se da postoji javni interes sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta za realizaciju predmetne koncesije”, navodi se u odluci koju je Vlada RS objavila u Službenom glasniku RS.

Mještani ovog sela koji se već godinu i po dana bune protiv otvaranja rudnika kažu da im uopšte nije jasno zašto su tražili koncesiju, jer im ona nije bila ni potrebna. Osim toga, kažu da su im bageri prije skoro mjesec dana presjekli kablove interneta i fiksne telefone i od tada su odsječeni.

Ne znam šta će im uopšte koncesija kad mogu da rade šta hoće. Samo se zamaraju formalnostima. Raskopavanje sela počelo je još u februaru, a barem deset dana već izvoze ugalj odavde. Kakva njima koncesija uopšte treba? Zamislite, presjekli su nam i kablove za fiksnu telefoniju i internet prije mjesec dana i koliko znamo, taj se kvar neće popravljati. Mi smo ugovore potpisali, platili priključak 1.700 KM i tužićemo ih ako ne poprave“, pita se mještanka Bukove Kose.

CAPITAL: A. Pisarević

www.capital.ba

CATEGORIES
Share This