Višković u Kini: Spremnost za razvoj saradnje u oblasti finansija

Višković u Kini: Spremnost za razvoj saradnje u oblasti finansija

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je na sastanku u Pekingu sa direktorima tri kineska finansijska fonda da je Kina jedan od najvećih ulagača i partnera u Srpskoj, te izrazio spremnost za razvoj saradnje u oblasti finansija između dvije zemlje.

Predstavnici Kaijuan fonda, Šanhi internešnel trasta i Jijuan resua menadžment centra poželjeli su dobrodošlicu premijeru Republike Srpske i iskazali zainteresovanost za razvoj saradnje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Višković je zahvalio za dosadašnju saradnju sa Narodnom Republikom Kinom i istakao da je Kina jedan od najvećih ulagača i partnera u Republici Srpskoj.

Tokom sastanka, Višković je izrazio spremnost za razvoj saradnje u oblasti finansija između Kine i Republike Srpske, kao i za privlačenje što većeg broja kompanija i investitora koji bi ubrzali dalji ekonomski razvoj Srpske, prenosi Srna.

Sagovornici iz kineskih finansijskih fondova Ju Lej, direktor Kaijuan fonda, Taj Peng, direktor Šanhi internešnel trasta i Lu DŽe ispred Jijuan rehua menadžment centra zahvalili su na posjeti Kini i opredijeljenosti Republike Srpske da se u budućem periodu proširi saradnja i u finansijskom sektoru.

Takođe su istakli da ovi fondovi imaju dugogodišnje iskustvo na finansijskim tržištima u Kini i svijetu i izrazili spremnost da stečeno iskustvo prenesu na Republiku Srpsku, te najavili posjetu Banjaluci kako bi sa relevantnim institucijama Republike Srpske nastavili pregovore.

U saopštenju se ističe i da je Šanhi internešnel trast jedna od prvoosnovanih finansijskih institucija u Kini čiji portfolio u 2021. iznosi 34,3 milijarde juana investicija. Takođe, Kaijuan fond je fond sa velikom i značajnom reputacijom i pozicioniran je na 220 mjestu među 500 kompanija na svijetu iz ove oblasti i registrovanim kapitalom preko 55,1 milijardi juana.

Višković je poželio dobrodošlicu pomenutim fondovima i zahvalio ambasadoru Kine u BiH Đi Pingu za podršku koju pruža institucijama Republike Srpske i privrednicima na povezivanju sa kineskim partnerima.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This