Velika potražnja za stanovima iako su cijene visoke

Velika potražnja za stanovima iako su cijene visoke

Uprkos prognozama da će u ovoj godini doći do smanjenja potražnje, a samim tim i cijene stanova u BiH to se nije desilo. Početkom godine došlo je do povećanja cijena građevinskog materijala zbog kojeg su, ionako skupi stanovi u novogradnji, postali još skuplji.

Po cijeni kvadrata rekorder je Jahorina na kojoj se apartmani prodaju za 7.000 KM po kvadratnom metru. Slijede Sarajevo i Banjaluka u kojima kvadrat stana, lociran u centru, ide i do šest hiljada maraka.

Investitori poručuju da na trenutnu cijenu novih stanova u prvom redu utiču tražnja i poskupljenje građevinskog materijala. Naravno bitna je i lokacija.

I pored visokih cijena nije došlo da pada tražnje za novim stanovima. Promijenila se samo struktura kupaca. Manje je onih koji kupuju na kredit, a više onih koji kupuju za keš.

„Na njih je u suprotnom smjeru inflacija djelovala. Njima sad novac koji imaju, gotov novac, njima on gubi na vrijednosti ako stoji novac. Tako da su oni iako nisu mislili investirali u nekretnine“, kazao je Dragan Milanović, generalni direktor agencije za nekretnine

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske sa svojim kreditnim linijama za kupovinu stanova drži oko 50 odsto stambenog tržišta.

Međutim sve je manje, kažu, zainteresovanih za ovu kreditnu liniju, jer maksimalan iznos od 150 hiljada maraka koji sa fiksnom kamatom od 2 odsto i uz rok otplate na 25 godina, daje IRB, više nije dovoljan za kupovinu stana.

Ekonomisti smatraju da je sadašnje stanje neodrživo i da se pad kupovne moći građana mora zaustaviti.

„Nije problem kreditiranja nego problem sposobnosti kupca da svojom polovinom plate servisira kredit koji mora da uzme, jer ne može drukčije da riješi stambeno pitanje. A kada to ne možete da riješite izlaz je u inostranstvu u Evropi“, kazao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Poznavaoci prilika na tržištu nekretnina kažu da se eventualni pad cijena može očekivati tek početkom naredne godine.

(BHRT  Foto: Mondo)

CATEGORIES
Share This