Velika Britanija na gubitku 29 milijardi funti zbog Bregzita

Velika Britanija na gubitku 29 milijardi funti zbog Bregzita

Velika Britanija je pretrpjela gubitak poslovnih investicija od referenduma o Bregzitu 2016. u vrijednosti od 29 milijardi funti, ili 1.000 funti po domaćinstvu, pokazuje studija Banke Engleske.

Spoljni član devetočlanog odbora za monetarnu politiku Banke Džonatan Haskel, koji određuje kamatne stope u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da su investicije u privatnom sektoru „zaustavljene“ nakon odluke o izlasku iz EU, prenosi Gardijan.

On je rekao da je odmah nakon glasanja Velika Britanija počela da zaostaje za trendom iz prethodnih šest godina i da je „patila mnogo više“ u poređenju sa drugim velikim industrijalizovanim ekonomijama, otvarajući jaz u produktivnosti koji je ostavio trajne ožiljke.

Studija Haskela i njegovog tima vjerovatno će podstaći zabrinutost da su glasanje o Bregzitu i strategija koju je usvojio bivši premijer Boris Džonson da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju nanijeli nepopravljivu štetu ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva.

Tajni međustranački samit prošle nedjelje koji je okupio vodeće odlazeće članove kabineta raspravljao je o poteškoćama Britanije od izlaska iz EU, kao i o tome šta bi se moglo učiniti da se situacija poboljša.

Većina studija koje se bave gubitkom nacionalnog dohotka ili bruto domaćeg proizvoda (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva fokusirale su se na trgovinu.

Banka Engleske je u svojim najnovijim prognozama za ekonomiju saopštila da upoređivanjem trenutnog nivoa trgovine u Velikoj Britaniji sa krivom pre napuštanja EU 2019, one iznose 3,2 odsto BDP-a do 2026.

Vladin nezavisni ekonomski analitičar, Kancelarija za budžetsku odgovornost, navodi da bi BDP bio četiri odsto niži na duži rok nego što bi bio da je Velika Britanija ostala unutar EU.

Haskel je rekao da je prilikom proračuna koristio kao kriterijum poslovne investicije, umjesto trgovine, da bi došao do veoma sličnog zaključka o dugoročnom gubitku BDP-a.

Do kraja predviđenog perioda 2026. jaz između sadašnjih nivoa poslovnih investicija i onih prie 2016. iznosio bi 2,8 odsto BDP-a, što je veoma blizu broja od 3,2 odsto do kojeg se došlo potpuno drugačijom metodologijom zasnovanoj na trgovini, rekao je Haskel.

-Zamislite da se poslovna ulaganja nisu u osnovi smanjila nakon referenduma 2016, već da su porasla kao što su stvarne investicije porasle u manje-više u svakoj drugoj zemlji – rekao je on u intervjuu za veb bilten Overshoot.

Prema njegovim riječima, da su investicije nastavile da rastu po stopi kao pre referenduma, trebalo bi uporediti jaz između tog simuliranog i stvarnog broja, kao posljedice paušalnog ulaganja.

-Ako sve to uradite, otkrićete da je pad produktivnosti oko 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Tih 1,3 odsto BDP-a iznosi oko 29 milijardi funti, ili otprilike 1.000 funti po domaćinstvu – rekao je on, napominjući da se na kraju prognoziranog perioda očekuje da će produktivnost pasti na 2,8 odsto BDP-a.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This