VALUTA ZNATNO OJAČALA Dolar dostigao maksimum u posljednjih mjesec i po dana

VALUTA ZNATNO OJAČALA Dolar dostigao maksimum u posljednjih mjesec i po dana

Dolar je snažno porastao u odnosu na korpu valuta prošle nedjelje jer se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima i pošto su spekulacije da će američka centralna banka naglo smanjiti kamatne stope jenjava.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost SAD u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle nedjelje 2,1 odsto na 102,49 poena, blizu najvišeg nivoa za mjesec i po dana.

Istovremeno, kurs evra prema dolaru je pao za 1,7 odsto, na 1,0975 dolara.

Američka valuta je ojačala i prema japanskom jenu, za 4,6 odsto, pa je njen kurs skočio na 148,70 jena.

Poslije četiri nedjelje pada, prošle nedjelje je vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta zabilježila najveći nedjeljni skok od septembra 2022.

Dolar je tokom sedmice podržan eskalacijom sukoba na Bliskom istoku, nakon što je Iran u utorak ispalio salvu raketa na Izrael u znak odmazde za izraelsku ofanzivu protiv saveznika Teherana Hezbolaha u Libanu.

Izrael je rekao da će odgovoriti Iranu, dok je američki predsjednik Džo Bajden podržao Izrael, ali je rekao da ne podržava napad na iranska nuklearna mjesta kao odgovor na iranski raketni napad.

Odgovor Izraela se još čeka, a ta napetost podržava dolar jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u neizvesnim vremenima, piše SeeBiz.

Snažni podaci sa američkog tržišta rada pružili su dodatni podsticaj dolaru. U petak je saopšteno da je broj zaposlenih u septembru povećan za 254.000, znatno više od očekivanog, dok je stopa nezaposlenosti pala na 4,1 odsto.

CATEGORIES
Share This