Uvoz ne jenjava, FARMERI OČAJNI: Pogledajte kako je SMRZNUTO MESO „pojelo“ domaću SVINJETINU I JUNETINU

Uvoz ne jenjava, FARMERI OČAJNI: Pogledajte kako je SMRZNUTO MESO „pojelo“ domaću SVINJETINU I JUNETINU

U Srpsku i BiH i dalje se nemilice uvoze meso i mesne prerađevine, a količina i vrijednost uvoza ovih proizvoda konstantno je u porastu.

Zvanična statistika pokazuje da je u Srpsku lani uvezeno mesa i prerađevina od mesa vrijednosti koja je, u odnosu na 2019, veća za čak 90 miliona KM ili preko 60 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u 2019. je uvezeno pomenutih proizvoda ukupne vrijednosti 142,7 miliona, a lani 232,4 miliona KM.

I ove godine je nastavljen identičan trend, pa je, u odnosu na lani, uvoz svih vrsta mesa u BiH povećan za oko 50 miliona KM.

Prema podacima UIO, za 8 mjeseci ove godine, uvezeno je skoro 52,4 miliona kilograma vrijednosti 373 miliona KM, a u istom periodu prošle godine skoro 46 miliona kilograma vrijednih 322,1 milion KM.

Uporedo sa porastom uvoza, rastu i cijene mesa i suhomesnatih proizvoda. Unazad pet godina, junetina je, u prosjeku, poskupila za vise od 5 KM, teletina za 7, a svinjetina za 4 KM.

Kilogram suvog svinjskog vrata u prosjeku je skuplji za 7, a šunkarice za 4,5 KM. Mortadela je poskupjela za 6, a čajna kobasica za čak 9 KM po kilogramu.

Domaći uzgajivači stoke se žale da im je prekomjerni uvoz jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju. Upozoravaju da, zbog toga, farmeri iz Srpske i BiH nemaju interesa da proizvode.

– Glavni razlog ovakve situacije je prekomjeran uvoz, prvenstveno zaleđenog mesa koje je starije od šest mjeseci. Ono je jeftinije, pa ga naši mesoprerađivači masovno kupuju, zbog čega nema interesa za domaće meso. Zato uzgoj svinja, te domaća proizvodnja svinjskog mesa drastično pada – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Srpske Mišo Maljčić.

Mesoprerađivači ističu da na našem tržištu vlada nestašica domaće svinjetine i junetine, što i jeste jedan od razloga poskupljenja svježeg mesa. Dodaju da je razlog skoka cijena u BiH i poskupljenje mesa u Evropi, koja se suočava sa gašenjem farmi i smanjenom proizvodnjom.

– Činjenica je da su poskupjele i prerađevine, a mi smo tu između farmera i klaonica koje prodaju meso iz uvoza, i veletrgovaca koji prodaju gotov proizvod. Držimo se na maržama od 5-10 odsto, koje ne mogu biti veće, jer onda ne bismo bili konkurentni sa zemljama okruženja. Naime, naše tržište je preplavljeno proizvodima iz Srbije i Hrvatske, kroz njihove trgovačke lance. Oni, naravno, prednost daju svojim proizvođačima, od kojih ne uzimaju razne namete. Mi za taj iznos moramo da podignemo cijenu, kako ne bismo izgubili svu maržu – kaže vlasnik jedne mesne industrije i član UO Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Naglašava da u narednom periodu ne bi trebalo da bude poskupljenja mesnih prerađevina, osim sezonskih oscilacija cijena koje diktira potražnja.

Agencije

CATEGORIES
Share This