Upozorenje: SAD bi uskoro mogle da ostanu bez novca

Upozorenje: SAD bi uskoro mogle da ostanu bez novca

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi SAD mogle ostati bez gotovine do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga. Dostizanje gornje granice duga značilo bi da vlada više nije u mogućnosti da pozajmi novac.

Jelen je u ponedeljak pozvala Kongres da reaguje „što je pre moguće“ kako bi rešio ograničenje od 31,4 biliona dolara.

Predsednik Džo Bajden sazvao je sastanak lidera Kongresa o tom pitanju za 9. maj.

Gornja granica duga je podizana, produžena ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

U ovom slučaju, republikanci u Predstavničkom domu zahtevali su drastično smanjenje potrošnje i poništavanje nekih aspekata dnevnog reda predsednika Bajdena – uključujući njegov program otpisa studentskih kredita i poreske kredite za zelenu energiju – u zamenu za glasove za podizanje gornje granice duga.

Ovo je zauzvrat izazvalo primedbe demokrata u Senatu i predsednika Bajdena, koji je prošle nedelje rekao da se o tom pitanju „ne može pregovarati“.

Predsednik je, međutim, izložen sve većem pritisku poslovnih grupa – uključujući i Privrednu komoru SAD – da razgovaraju o predlozima republikanaca.

Sve ovo bi moglo da uzdrma globalna finansijska tržišta i sruši poverenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera, po prvi put u istoriji.

Eksperti su upozorili da bi neizvršenje obaveza takođe moglo dovesti do odlaska SAD u recesiju i rasta nezaposlenosti. To bi takođe značilo da SAD ne bi mogle da pozajmljuju novac za isplatu plata vladinih službenika i vojnog osoblja, čekove socijalnog osiguranja ili druge obaveze. Čak bi i vremenske prognoze mogle biti pogođene time, jer se mnogi oslanjaju na podatke iz Nacionalne meteorološke službe koju finansiraju federalni organi.

U pismu članovima Kongresa u utorak, Jelen je rekla da smo „iz prošlih ćorsokaka u vezi sa ograničenjem duga naučili da čekanje do poslednjeg trenutka da se obustavi ili poveća limit duga može ozbiljno naštetiti poslovanju i poverenju potrošača, mogu se podići kratkoročno troškovi zaduživanja za poreske obveznike, i da mogu negativno uticati na kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država“.

Jelen je dodala da je nemoguće sa sigurnošću znati kada će tačno SAD ostati bez gotovine. Njeno saopštenje je stiglo istog dana kada je Kongresna kancelarija za budžet (CBO) izvestila da postoji „značajno veći rizik da će Trezor ostati bez sredstava početkom juna“.

„Predviđeni datum iscrpljivanja ostaje neizvestan, međutim, jer je vreme i iznos naplate prihoda i izdataka u narednim nedeljama teško predvideti“, navodi se u izveštaju CBO.

Trezor planira da poveća zaduživanje do kraja kvartala koji se završava u junu, u ukupnom iznosu od oko 726 milijardi dolara – oko 449 milijardi dolara više nego što je planirano ranije ove godine. Zvaničnici su rekli da je to delimično zbog nižih prihoda od poreza na dohodak od očekivanih, veće državne potrošnje i gotovinskog bilansa na početku kvartala koji je bio niži od očekivanog.

U zajedničkoj izjavi od ponedeljka, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer i lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris rekli su da SAD „nemaju luksuz da čekaju do 1. juna da se okupe, donesu zakon kako bi izbegli neispunjavanje obaveza i sprečili katastrofalne posledice za našu ekonomiju i milione američkih porodica“.

„Republikanci ne mogu dozvoliti da desničarski ekstremizam drži našu naciju kao taoca. Kongres je generacijama donosio odluke o potrošnji i prihodima u okviru godišnjeg budžetskog procesa, koji je trenutno u toku“, navodi se u saopštenju.

„To je odgovarajuće mesto za debatu i diskusiju o fiskalnoj slici naše nacije – ne u situaciji talaca u kojoj ekstremni MAGA republikanci pokušavaju da nametnu Americi svoju radikalnu agendu.

Sa republikanske strane, predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevin Makarti optužio je predsednika Bajdena da je „odbio da radi svoj posao“ i da „preti da će našu naciju dovesti do svog prvog neizvršenog plaćanja“.

„Sat otkucava“, rekao je Mekarti u saopštenju. „Posle tri meseca neaktivnosti Bajdenove administracije, Dom je reagovao, a u Senatu se nalazi nacrt zakona dok mi govorimo, a koji bi stavio u rizik neizmirenja obaveza. Senat i predsednik moraju da počnu da rade – i to uskoro. „

U drugom pismu poslatom članovima Kongresa u januaru, Jelen je rekla da je Ministarstvo finansija počelo sa „vanrednim merama“ kako bi izbeglo bankrot vlade.

(Kurir/EURACTIV.rs)  Foto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

CATEGORIES
Share This