Udruženje „Blago romanije“ radi na poboljšanju uslova za prizvodnju mlijeka

Udruženje „Blago romanije“ radi na poboljšanju uslova za prizvodnju mlijeka

– Iza sokolačkog Udruženja „Blago Romanije“, koje okuplja više od 170 proizvođača mlijeka, je uspješna godina u kojoj su ostvarili premije iz opštinskog budžeta od 10 feninga po litru isporučenog mlijeka i ostatak prihoda od 12.900 KM, ocijenjeno je na današnjoj godišnjoj Skupštini.

Predsjednik Udruženja Saša Kapović rekao je Srni da je učinjen značajan pomak u organizovanju proizvođača, da su imali sastanke sa predstavnicima resornog ministarstva Srpske i ukazali na povećane troškove i otežavajuće okolnosti u poljoprivrednoj proizvodnji u višim planinskim predjelima.

„Prošle godine smo imali 913 grla u muži i 147 junica koje su bile u pripremi za mužu, te povećali broj uvozom 16 grla iz inostranstva, ostavljanjem najboljih na farmi i prijemom novih članova“, rekao je Kapović.

On je naveo da dva mjeseca kasni isplata premije iz opštinskog budžeta za proizvedeno i predato mlijeko mljekarama, za šta će tražiti rješenja narednih mjeseci.

Kapović je izrazio nadu da će mljekari sa Romanije i ove godine od grada Istočno Sarajevo dobiti sredstva za obezbjeđenje mliječnih kartona, te za nabavku laktofriza i opreme.

Prema njegovim riječima, Udruženje će iz svojih sredstava kupiti čistionicu za obradu papaka, kako bi se izbjeglo širenje pratećih bolesti kod goveda.

On je izrazio nadu da će „Blago Romanije“ dobiti obećanu pomoć za izgradnju regionalnog otkupnog centra za mlijeko, nakon koga će se graditi mljekara.

Udruženje je uručilo zahvalnicu za uspješnu saradnju Kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Istočno Sarajevo, koju je na današnjoj Skupštini preuzela viši stručni saradnik za stočarstvo Svjetlana Mičić.

Ona je ukazala na izuzetno dobru višedecenijsku saradnju zaposlenih u Resoru za pružanje stručnih usluga i poljoprivrednih proizvođača, kako sa područja Sokoca, tako i iz ostalih opština ove regije, te podsjetila da Područna jedinica Istočno Sarajevo ovog resora djeluje u 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

Proizvođač mlijeka Slavko Beatović iz sela Ćavarine kaže da trenutno na farmi ima osam muznih grla, te da je Udruženje od osnivanja u februaru prošle godine definisalo pravila koja mljekarima daju volju za dalji rad.

On smatra da je za bavljenje ovim poslom potrebno, prije svega, svoriti uslove pa tek onda početi proizvodnju.

Sokolački proizvođači prošle godine su mljekarama isporučili 3.347.000 litara mlijeka.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This