U Srpskoj najviše divljale cijene hrane

U Srpskoj najviše divljale cijene hrane

Najveći godišnji rast cijena u februaru ove godine zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića, a iznosi 21,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,6 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku veće za 12,7 odsto.

„Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u 11, a niže cijene u jednom odjeljku“, naveli su iz Zavoda.

Kao primjer naveli su da je, recimo, skok cijena zabilježen i u grupi prevoz, i to za 12,4 procenta.

Skok cijena u odjeljku namještaj i pokućstvo iznosio je 11,8 odsto, a slijedi i odjeljak stanovanje sa povećanjem od 11 odsto, usljed rasta cijena u grupi čvrsta goriva od 25,9 odsto.

Pojeftinila je samo jedna grupa proizvoda, s tim što je taj pad zabilježen zbog sniženja.

„Niže cijene na godišnjem nivou, u februaru 2023. godine, zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća, 2,9 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine“, rečeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Računica Saveza sindikata Republike Srpske pokazuje da su od februara prošle do februara ove godine prehrambeni artikli poskupjeli i do skoro 67 odsto.

Mlijeko je, primjera radi, koštalo 1,54 marke, a godinu dana kasnije 2,57 KM. Šećer je u istom periodu sa 1,6 otišao na 2,28 KM, brašno sa 1,45 na 1,85 KM, a jaje po komadu sa 0,29 na 0,42 KM.

I to nije sve, jer je, dodaju sindikalci, meso poskupjelo za 21,85 odsto, a rasle su cijene i brojnih ostalih prehrambenih namirnica.

„Kupovna moć radnika pada iz mjeseca u mjesec, iako imamo blago povećanje prosječne plate, a koje je najviše u ovom mjesecu bilo uzrokovano povećanjem minimalca“, rekao je za „Nezavisne novine“ Vedran Jurišić iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, ističe da je inflacija i iznad one koju pokazuje statistika.

„Kada se sjetimo koliko se artikala moglo kupiti za 50 maraka u februaru prošle godine, a koliko ove godine, vidjećemo da je inflacija iznad tog postotka“, rekla je Marićeva.

Dodala je da je došlo do stabilizacije cijena goriva, pa čak i pada, a istovremeno, pojeftinilo je samo jestivo ulje i niko ne spominje da će se isto dogoditi i sa ostalim namirnicama.

„Uvijek imamo obrazloženje da su robu nabavili u onom periodu kada je ona bila znatno skuplja“, rekla je Marićeva za „Nezavisne novine“.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za januar 2023. godine iznosila je 2.404,32 KM. Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru 2023. godine iznosila je 1.217 KM.

„Sindikalna potrošačka korpa za januar 2023. godine iznosi 2.404,32 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,62 odsto, niže nego prethodni mjesec kada je pokrivenost bila 51,11 odsto“, naveli su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This