U planu dokapitalizacija „HE Bistrica“ sa 12,6 miliona KM

U planu dokapitalizacija „HE Bistrica“ sa 12,6 miliona KM

VIŠEGRAD – „Hidroelektrane na Drini“ planiraju da ove godine dokapitalizuju preduzeće „HE Bistrica“, koje su preuzeli od kompanije „Kaldera“, te da u njega ulože 12,6 miliona kako bi moglo da posluje i da investira, saznaje portal CAPITAL.

U Planu poslovanja „HE na Drini“ za 2021. godinu, koji bi uskoro trebala da razmatra Skupština akcionara, navodi se da će povećati kapital u „HE Bistrica“ čiji su stoodstotni vlasnik.

„U cilju finansiranja investicija i tekućeg poslovanja „HE na Drini“ u 2021. godini planiraju izvršiti dokapitalizaciju povećanjem osnovnog kapitala društva „HE Bistrica” u ukupnom iznosu od 12.690.000 KM, od čega se na finansiranje planiranih investicija odnosi 9.066.000 KM, a za finansiranje tekućih troškova poslovanja 3.624.000 KM“, naveli su u „HE na Drini“.

Dodali su da je konkretizacija ulaganja navedenih sredstava preko dokapitalizacije sadržana u planovima poslovanja dva preduzeća za ovu godinu.

Takođe, u 2020. godini realizovana je dokapitalizacija „HE Bistrica” od 4,1 milion  KM, čime je osnovni kapital društva povećan na 14,3 miliona KM.

Podsjećamo, „HE na Drini“ kupile su ranije udjele od postojećih ulagača u „HE Bistrica“ i za to platile 20,7 miliona KM.

Portal CAPITAL otkrio je da će Republika Srpska postati po drugi put vlasnik preduzeća „HE Bistrica“, i to 11 godina nakon što je isto to preduzeće prodato firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića za 6,8 miliona KM. Srpska ga je sada otkupila za čak 21,6 miliona KM.

capital.ba

CATEGORIES
Share This