U godini inflacije privredi ocjena dvojka ili trojka

U godini inflacije privredi ocjena dvojka ili trojka

Prošla 2022. godina je bila, kako kažu sagovornici „Nezavisnih“, veoma neizvjesna i teška, najviše zahvaljujući velikim poskupljenjima i inflaciji.

U upitniku „Nezavisnih“ oni su 2022. godinu ocijenili prosječnom ocjenom između dva i tri.

Tako privreda smatra da je ocjena tri, ekonomisti daju jedva prolaznu dvojku, sindikalni predstavnici između dva i tri, a poljoprivrednici i potrošači prosječnu dvojku.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, rekao je da je privredi godina donijela puno turbulencija i izazova.

„Sve naše kompanije koje su izvozno orijentisane imale su probleme da zadrže svoje pozicije u globalnim lancima snabdijevanja. Za naše kompanije uvijek dajem ocjenu pet, međutim, za pomoć države u ovim okolnostima dajem ocjenu tri“, naglasio je Jašarspahić.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, istakao je da je 2022. godina bila prilično složena, te da i dalje funkcionišemo u dosta skupom i neuređenom sistemu.

„Godinu je, ako ćemo kazati u jednoj rečenici, obilježila iznenađujuća inflacija, koja je dodatno narušila poslovanje privrednika u FBiH, a to nije praćeno odgovarajućim mjerama Vlade. Ova godina je dobila jaku trojku, jer za veće ocjene je potrebno više“, rekao je Nenadić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je generisanje tražnje u EU kroz emisije novca uzrokovalo inflaciju na našim prostorima.

„Tri stvari su obilježile 2022. godinu, a to su inflacija, otežano funkcionisanje globalnih lanaca snabdijevanja i rast cijena energije, što je ispratio i rast plata. Rastom plata se ne može u potpunosti riješiti inflacija, jer rast plata na neki način podstiče inflaciju. Ako bih morao ocjenjivati, ocijenio bih trojkom 2022. godinu“, naglasio je Aćić.

Ekonomista Admir Čavalić smatra da je najznačajniji ekonomski događaj u BiH, ali i u svijetu u 2022. godini inflacija.

„Mislim da će ovolika inflacija ostati u historiji ili kolektivnom pamćenju naših građana, nešto slično kao sa inflacijom 80-ih godina prošlog vijeka. Kada govorimo o pozitivnim stvarima, onda je sigurno da je kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji najznačajnija stvar ove godine. Zbog izuzetne ekonomske krize ocijenio bih ovu godinu sa dva“, rekao je Čavalić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da je sve pozitivno tokom ove godine u vezi s oporavkom od višegodišnjeg negativnog, odnosno od pandemije virusa korona.

„A negativne strane godine su prije svega u ekonomskom smislu, enormna inflacija i ekonomska šteta uzrokovana ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Ruske Federacije. Ako bih morao dati neku ocjenu od jedan do pet, onda bi to bila ‘slaba dvojka'“, rekao je Gavran.

Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine rekao je da su prošlu godinu obilježili rekordna stopa inflacije i poskupljenja, ugrožavanje životnog standarda radnika i građana i neefikasnost vlasti na svim nivoima.

„Nije položen ispit kad su u pitanju mjere koje su trebale pomoći građanima da prebrode sva ova poskupljenja i to je nešto što je u negativnom smislu obilježilo ovu godinu. U pozitivnom smislu jedino je to što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakonom minimalnu platu od 1.000 KM u formi nacrta koji smo mi predložili. 2022. godina je za mene dobila dvojku“, naveo je Šatorović.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, dodao je da su ušli u 2022. godinu optimistično jer su 2021. dobili izmjene Zakona o radu, gdje su uspjeli da se plata uređuje kolektivnim ugovorom.

„Iako su zbog inflacije porasli troškovi života i smanjenja kupovna moć stanovništva, ono što smo radili u nastavku godine radili smo u smislu povećanja plata svih radnika. Iako je tri puta povećana plata budžetskim korisnicima, ipak se to nije osjetilo zbog inflacije. Nažalost, i dalje je problem povećanje plata u realnom sektoru, te 150.000 radnika radi ispod 1.000 KM i to se mora promijeniti. Moja ocjena za 2022. godinu je tri jer je bilo i pozitivnih stvari“, dodao je Stanković.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ Bijeljina, kazao je da su godinu obilježila velika poskupljenja.

„Gledajući s jedne i druge strane, za akcije što je radila aktuelna vlast što se tiče poskupljenja, ne bismo im mogli dati više od dvojke ili trojke. Nije prošao zakon o akcizama, niti diferencirana stopa PDV-a, a to je sve trebalo da bude u korist potrošača. Možemo polovično biti zadovoljni“, dodao je Vasilić.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne iz Travnika, kazao je da je godinu definitivno obilježio rast cijena svih proizvoda.

„Dosta proizvoda je poskupjelo bez bilo kakvog opravdanja i bez bilo kakve kontrole od strane institucija na svim nivoima vlasti. Samo zato što je pandemija virusa korona iza nas, dajem 2022. godini prolaznu ‘dvojku'“, istakao je Arnautović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, naveo je da je godina bila veoma teška za poljoprivredu zbog visokih cijena repromaterijala, đubriva i goriva.

„Bila je ovo veoma teška godina, a ispada da mi poljoprivrednici stalno kukamo, ali činjenice govore da je ovo bila najskuplja godina u poljoprivredi na ovim prostorima. Bila je godina šarena i neizvjesna, i moja ocjena je tri plus“, kazao je Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je da je, blago rečeno, bila veoma teška godina za poljoprivrednike.

„Godinu je obilježilo drastično poskupljenje đubriva, goriva, sjemena i svega ostalog, neznatna pomoć države, suše i ostalo. Što se mene tiče, u poljoprivredi nije bilo ništa dobro protekle godine. Godinu bih ocijenio sa jedan, jer je baš bila loša za poljoprivrednike“, kaže Bićo.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This