Trebinje privlačno za kineske i investitore i turiste

Trebinje privlačno za kineske i investitore i turiste

Trebinje posjeduje potencijale za dolazak investitora iz Kine, pa čak i za donacije koje bi u ovom gradu bile dobro iskorištene, izjavio je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, generalni sekretar kineske Fondacije „Za mir i razvoj“ Sju Đijanguo.

Napominjući da je ovo tek prvi njegov dolazak u Trebinje, gdje se tek upoznaje sa ovdašnjim resursima, on je kazao da je najveća mogućnost za saradnju ovdje izgradnja solarnih elektrana, ali i dolazak više kineskih turista u ovaj, kako je rekao, prelijepi grad dobrih ljudi.

„Tek sam saznao da ovdašnje bogate resurse, pa je sada moja obaveza da, kada se vratim u Kinu, da sve to promovišem i tražim kineske partnere koji bi ovdje investirali“, rekao je Đijanguo, napominjući da su velike i druge mogućnosti saradnje koje tek treba razmotriti.

Potvrdivši da su ovo tek prvi kontakti, nakon inicijative samog ambasadora Kine koji je nedavno bio oduševljen organizacijom dočeka Kineske nove godine u Trebinju, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da očekuje da i Trebinje, nakon nedavnih donacija ove organizacije u Doboju, dobije nešto shodno njegovim resursima.

„Mi u narednom periodu očekujemo povratnu informaciju, a da li će to biti neko povezivanje investitora, ili će biti u vidu donatorskih sredstava, po nama je manje važno, jer je bitnije dugovočno ostvarivanje međusobne saradnje i sagledavanje realizacije zajedničkih projekata“, kazao je Ćurić.

On dodaje da su se razgovori, osim o solarnoj energiji, vodili i o turizmu i poljoprivredi koja ne podrazumijeva velike obradive površine, ali je bitno da zemlja nije zagađena, dok se u sferi turizma može očekivati međusobno povezivanje tutističkih oganizacija i agencija.

Pored predstavnika Fondacije „Za mir i razvoj“, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade narodne republike Kine u BiH.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This