Trebinjcima podrška da zaplivaju u preduzetničkim vodama

Trebinjcima podrška da zaplivaju u preduzetničkim vodama

U Gradskoj upravi su uručena rješenja za 13 korisnika kojima su po javnom pozivu odobrena sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih.

Za ove je namjene izdvojeno 105 hiljada maraka, ali će se, kako je na potpisivanju ugovora istakao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, i u narednoj godini izdvajati još i više i realizovati novi projekti.

„Projekat smo započeli prije par mjeseci, a budući da je bilo više zainteresovanih, od kojih su neki i odustali, odabrani su uglavnom projekti koji podrazumijevaju deficitarna zanimanja u gradu, kako se ne bi osjetio nedostatak nijedne djelatnosti“, kazao je Ćurić, pojasnivši da će 60 procenata novca biti uplaćeno korisnicima odmah nakon potpisivanja ugovora, a ostatak kasnije, u zavisnosti da li su ispoštovani svi dogovoreni elementi ugovora, među kojim je glavni da korisnici uplaćuju doprinose sami sebi.

Neko od njih će, kako kaže, zaposliti i još po dva-tri, pa i više radnika, što nije obaveza, dok se kao obaveza tretira ulaganje u opremu, jer, kako kaže, svi maksimalno moraju biti odgovorni, i Gradska uprava koja na ovaj način dijeli sredstva kao olakšice za kretanje u biznis, ali i pokretači biznisa koji su ranije kada bi počinjali uglavnom uzimali kredite.

Kroz ovakve i slične projekte je, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, u Trebinju pokrenuto oko 200 privatnih biznisa, od čega je oko 95% počelo uspješno i čak razmišljaju o proširenju svoga posla.

Milidrag Stevović koji će dobiti 10.000 maraka, pokrenuo je keramičarski biznis koji je, u ekspanziji gradnje u Trebinju, a budući da je i ranije radio za druge preduzetnike, shvatio je, kako kaže, da bi ovim subvencijama mogao pokrenuti sopstveni biznis.

“Trenutno otvaram firmu i zapošljavam tri radnika, a s obzirom da imam uvid u tržište, mislim da ćemo nas četvorica imati više nego dovoljno posla, jer je Trebinje veliko gradilište i grad u koji se, uz pomoć Vlade RS i lokalne vlasti, dosta investira i dosta gradi”, istakao je on.

Djelatnostima koje su vezane za gradnju baviće se i Filip Vukanović koji otvara firmu koja će se baviti klimatizacijom i elektroinstalacijama, što je takođe deficitarno zanimanje pa planiraju zaposliti i veći broj ljudi, ali i Rade Dučić čija će firma proizvoditi 3D gipsane panele kojih u ovoj regiji uopšte nema u proizvodnji, a za početak će im partneri sa strane nabavljati asortimente dok ne krenu sami da ih prave.

Sandra Tatar, magistar arhitekture, će se u svojoj firmi baviti inžinjerskim projektovanjem i energetskom efikasnošću u građevinarstvu i takođe očekuje dosta posla.

„Radim skoro 12 godina u privatnom sektoru i mislim da je krajnje vrijeme da krenem sama u preduzetničke vode, a s obzirom da do sada nisam dobijala nikakve podsticaje, ovo mi je prva samostalna djelatnost i podrška Grada, na kojoj sam vrlo zahvalna, značiće mi mnogo u smislu nabavke osnovnih sredstava“, napomenula je ona.

Sredstva, koja su nepovratna i imaju karakter subvencija, dodijeljena su, zavisno od projekata u iznosima do 5.000 КM za samozapošljavanje na komercijalnom poljoprivrednom gazdinstvu, do 10.000 КM za samozapošljavanje podnosioca zahtjeva koji se registruje kao privredno društvo ili samostalni preduzetnik i do 15.000 КM za samozapošljavanje podnosioca zahtjeva uz dodatno zapošljavanje još jednog nezaposlenog lica.

Prioritet kod dodjele sredstava imali su demobilisani borci, ratni vojni invalidi i druga lica sa invaliditetom, članovi porodica poginulih boraca i lica u stanju socijalne potrebe.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This