Tegle prazne: Domaća zimnica nikad skuplja

Tegle prazne: Domaća zimnica nikad skuplja

Zbog inflacije, nekontrolisanog rasta cijena i plata i penzija koje ne prate taj trend i pripremanje zimnice u jeku sezone za mnoge građane BiH postaje luksuz.

Pripremanje zimnice nekada je bila nezaobilazna stavka u budžetu svakog domaćinstva. Zima se dočekivala sa špajizima punim tegli paprika, krastavaca ili ajvara i buradi sa kupusom i turšijom. Ove zime će, kažu građani, većina tegli ostati prazna jer se pravi samo onoliko koliko se mora.

Kažu da nisu spremali mnogo jer su cijene previsoke. Oni koji imaju zemlju posadili su svoje povrće i time uštedjeli neku marku.

Neki su, pak i pored visokih cijena morali da spreme nešto kako bi imali zdravu hanu za djecu ili unuke. Drugi smatraju da se zbog visokih cijena i mnogo posla ipak više isplati kupiti gotovu zimnicu u marketima.

Da pripremanje zimnice postaje luksuz, svjedoče cijene povrća na pijacama koje, kažu trgovci, nikada nisu bile više. Cijene su, kaže Olenija Trifković, prodavac na pijaci u Biejljini, ove godine dostigle svoje rekorde.

“Kvalitetnija paprika roga košta od 4,5 – 5  KM, ali može da se nađe i po cijeni od 2,5 – 3,5 KM. Bijela babura je 3,5 KM, krastavac za salatu je 3,5 KM, a onaj sitni za turšiju i tegle je od 3,5 do 4,5 KM. Sad mu je cijena malo pala, pa se kornišon može kupiti i po 4 KM”, kaže Trifkovićeva.

Kupus je, dodaje čitavu sezonu koštao 1 KM za kg, ali mu cijena polako  pada.

Pijace pune robe, a novčanici prazni. Zbog toga je mnogima teško da kupe i kilogram povrća kako bi spremili ručak.

Nekada se, kažu građani, kupovalo mnogo više, a sada se prebrojava svaki pfenig kako bi se preživio mjesec. Ono što se mora, dodaju, mora se i, sa tim čovjek mora da se pomiri “ pokrivajući se koliko je jorgan dug”, ističu.

Neki kupuju i na komad, potvrđuju trgovci.

“Dođu kupci pa uzmu kilogram ili ni toliko nego dva, tri komada, stalno kukajući da ne mogu da izdrže stalna poskupljenja sa tako malim platama i penzijama”, kaže Milan Kantar, prodavac na prijedorskoj pijaci.

“Kukamo i mi kada idemo po robu ali šta da radimo, sve je poskupjelo i u prodavnicama i u marketima”, ističe Olenija Trifković.

Građani poručuju da je poražavajuće to da su se nezaposleni, radnici i penzioneri s minimalnim primanjima još davno odrekli svega bez čega se
može, ali da im posljednjih mjeseci luksuz postaju i osnovne životne namirnice.

(BN)

CATEGORIES
Share This